Kaspar

Robots veraangenamen niet alleen het leven van zelfstandig wonende ouderen. Ook zwaar dementerende mensen en kinderen met autisme kunnen er profijt van hebben.

KasparNeem nu Kaspar, een leuk aangekleed robotventje met een aardig gezicht dat autistische kinderen helpt te communiceren.

Hoe doet Kaspar dat?
Ben Robins, de geestelijk schepper van Kaspar legt  uit dat Kaspar, of althans zijn sensoren, gaat lachen als hij het kind ‘ziet’. Kaspar is dus geprogrammeerd om kinderen te leren expressie te begrijpen door hen te laten wennen aan de gezichtsuitdrukkingen en houding van anderen.

Voor de technologie achter Kaspar verwijst Robins naar zijn Londens instituut

Is Kaspar geslaagd?

Ik was laatst weer bij de instelling voor ernstig autistische kinderen op bezoek en de kinderen herkenden mij. Althans, zij herkenden mij als degene die hun vriend Kaspar brengt. Ze waren heel erg blij Kaspar weer te zien en lieten dat blijken ook. En dat voor autistische kinderen