Mijn vriend ontwerpt een slim huis

Mijn vriend Jan ontwerpt slimme woningen voor ouderen. Zelfs mensen met dementie kunnen daar zelfstandig blijven wonen. In het gebouw komen straks ruime 2-persoons appartementen met  slimme technologie.

Elk appartement staat rechtstreeks in verbinding met een zorgpost. Daar zit de klok rond iemand van thuiszorg die de bewoners op de voet volgt en als het nodig is direct een huisarts of specialist kan bellen. In zekere zin hebben de muren in deze woningen dus oren en ogen.

smart home en veiligheidIn de nieuwe zorgwoningen werkt bijna alles via sensoren. Kleine gevoelige ‘oogjes’ die bijvoorbeeld de lichaamswarmte van de bewoner oppikken, of bewegingen.
Zit een bewoner al uren stil, is hij of zij gevallen dan beweegt er al langere tijd niets in huis? De sensoren “merken” dat en sturen meteen een melding naar de zorgpost. “Een bewoner van deze nieuwe appartementen kan dus nooit uren of dagen ergens in zijn eentje op de vloer liggen of erger. En er komt altijd snel hulp  als het nodig mocht zijn”, verklaart mijn vriend Jan trots.

Andere voordelen van het slimme huis
Het slimme huis zorgt er voor dat zodra iemand ’s nachts uit bed stapt om naar de wc te gaan de lampjes in de slaapkamer en de gang aanfloepen. Geen felle lampen die iemand verblinden maar kleine lampjes vlak boven de plint zodat je goed kunt zien waar je loopt.

De ingebouwde domotica ‘merkt’ het als een dementerende bewoner aan het dwalen. Direct floept de volgverlichting aan en wordt de zorgpost gewaarschuwd. Uit veiligheidsoverwegingen sluit de buitendeur automatisch maar de medewerker van de zorgpost kan altijd naar binnen. In een speciaal kastje bij de buitendeur vergelijkt een sensor de ogen van degene die binnen wil met een  foto van de zorgverlener (irisherkenning). Zo kan er ook nooit een onbevoegd persoon binnenkomen.

“Denk nou niet dat de kamers, keuken, badkamer en wc vol hangen met camera’s. Echt het is geen Big Brother huis. Wel is overal slimme elektronica ingebouwd. In de vloer, de muren en de plafonds. Dat hebben onze techneuten en ontwerpers zo uitgekiend, alles gericht op veiligheid van de bewoners.”

Slimme spiegel
Aan alles is gedacht in dit huis. In de badkamers hangt een computergestuurde spiegel, ingesteld op de specifieke eigenschappen en behoeftes van de bewoners.

‘s Morgens voor het douchen verschijnt op de spiegel de mededeling: U moet uw pillen nemen. Ook de bloeddruk en het gewicht  worden op de spiegel geprojecteerd. Dat kan want in de vloer voor de wasbak is een elektronische weegschaal en bloeddrukmeter ingebouwd. Die meetresultaten worden online doorgegeven aan de zorgpost, zodat de thuiszorg steeds op de hoogte is. “Bij een dement iemand, helpt de thuiszorg met de medicatieaanwijzingen en andere belangrijke informatie”, verzekert Jan “want ook al is het een slim huis, mensen blijven altijd nodig en aanwezig.”
smart mirror
Veilig koken
De keuken, is een plek waar wel eens iets fout kan gaan. Waar vergeten pannetjes op het vuur blijven staan inkoken. In de nieuwe woningen van mijn vriend Jan is dat gevaar geweken. De (keramische) branders op het gasfornuis gaan standaard uit als de pan onbeheerd staat. Techneuten hebben er een formule voor ontwikkeld: maximale hitteontwikkeling x grootte van de pan x gewicht= vuur uit.

In de huiskamer hangt een flinterdun scherm, radio, tv, computer, alarmering, (beeld)telefoon ineen. De TV bijvoorbeeld gaat automatisch aan of uit al naar gelang er iemand voor zit. En er komt regelmatig, ook geheel automatisch, iemand van de zorgpost in beeld die vraagt hoe het ermee gaat, een praatje maakt of een afspraak doorgeeft.

Mijn vriend heeft gelijk, op deze manier kan je zelfstandig blijven wonen op hoge leeftijd. Niet alleen veilig maar nog leuk ook.

Auteur: Marianne Schenderling