Wat is domotica?

Oost west thuis best. Maar wat als de jaren gaan tellen of je door ziekte of handicap niet meer zelfstandig kunt wonen? De oplossing: domotica. Een slimme woning ook voor mensen die gewoon op gemak en comfort zijn gesteld.

Een slimme woning of smarthome is een huis waarin allerhande thuistechnologie is toegepast noemen we domotica. Domotica is een samenvoeging van het Latijnse woord domus (huis) en informatica, telematica en robotica. Met domotica kunnen mensen heel lang zelfstandig blijven wonen. Domotica of thuistechnologie klinkt ingewikkeld maar ‘het’  is al vaak toegepast zit in eenvoudige dingen als:

  • Uitgebreide rookmeldersystemen die zodra de rookmelder afgaat, automatisch alle lichten aan doen, het gas en de elektriciteit in de keuken uitschakelen.
  • Automatische deuropeners waarmee bewoners op afstand- bijvoorbeeld  vanuit de woonkamer – de buitendeur kunnen openen.
  • Video-intercoms in de huiskamer waarmee de bewoner vanuit zijn stoel kan zien en horen wie er voor de buitendeur staat.
  • Sensoren die het licht aandoen zodra ze ‘merken’ dat een bewoner uit bed stapt.
  • Computer gestuurde thermostaten die de temperatuur in een bepaalde ruimte aanpassen zodra daar iemand aan- of afwezig is.
  • Detectoren bij de voordeur die de bezoeker (bijvoorbeeld thuiszorgmedewerker) via irisherkenning (een blik in de ogen) herkent.

Al met al is er al meer domotica in uw huis aanwezig dan u misschien denkt. Kijk alvast eens naar: Lang zult u wonen

Lees verder op deze site wat er allemaal uitgevonden en bedacht wordt om het wonen zo gemakkelijk mogelijk te maken. En heeft u zelf tips, suggesties of ideeën voor berichten of artikelen over nieuwe vindingen op het gebied van domotica of woonhuisautomatiserin? Of filmpjes, audiofragmenten, aankondigingen voor bijeenkomsten? Laat het Zorgmag.nl weten of blog mee.