Wat is robotica

Niemand kijkt meer vreemd op van een zorgrobot die chirurgen en artsen assisteert bij operaties of behandelingen. Ook voor ouderen, zieke mensen en anderen gelden robots als handige, efficiënte en effectieve zorgassistenten.

De servicerobotRobotica, of sociale robots vormen een van de betere oplossingen voor de vergrijzing en het gebrek aan ‘handen aan het bed.

Een robot is geen mens en weet dus niet uit zichzelf wat hij moet doen of waar hij naar toe moet. De zorgrobot is een brok voorgeprogrammeerde techniek, volgebouwd met sensoren. Deze ‘voelsprieten’ zorgen ervoor dat de robot van alles waarneemt en daar vervolgens naar handelt.
Zodra de sensoren op de robot een object in bijvoorbeeld de keuken ‘ziet’ gaat er een seintje naar zijn arm en weet hij dat hij die moet optillen om iets op het aanrecht te zetten. Robots zijn dus handig (en nodig) in zowel de geneeskunde als in de (thuis)zorg handig.

 


Zorgrobots in alle vormen en maten

Inmiddels zijn er al verschillende soorten robots aan het werk. Grofweg zijn die onder te verdelen in:

  • De servicerobot voor thuis. Een voorbeeld is de stofzuigerrobot die behalve handig in een druk huishouden ook de zelfstandigheid van ouderen en mensen met een handicap kunnen vergroten.
  • De operatierobot in het ziekenhuis. Een precieze en efficiënte werker die bovendien niet moe wordt: handig bij een urendurende operatie.
  • De revalidatierobot. Deze robot kan mensen na een beroerte, CVA of verlamming helpen bij de bedienen van (ingewikkelde) apparaten met kleinere knopjes. Met een koffiezetmachine bijvoorbeeld. Of de revalidatierobot leert patiënten na een heupoperatie weer lopen en bewegen. Of ze helpen de fysiotherapeut bij het tillen (beter voor de rug van de fysio) en oefeningen doen met meerdere patiënten tegelijkertijd (over efficiëntie gesproken).
  • De onderzoeker. De nauwkeurige, multitaskende zorgrobot die vitale functies meet, interessante onderzoeksgegevens opslaat en categoriseert voor nader onderzoek door hulpverleners, specialisten en onderzoekers.

Heeft u voorbeelden van of ervaringen met een zorgrobot, laat het Zorgmag.nl weten.

Auteur: Marianne Schenderling