Schoonvader (95) heeft het

Mijn schoonvader van 95 opent zijn nieuwe garagedeur met een afstandsbediening vanuit de auto (ja, hij rijdt nog). In veel nieuwbouwhuizen is al domotica ingebouwd. Ook bestaande huizen kunnen eenvoudig geautomatiseerd worden.

Mijn schoonvader is aardig bij de tijd. In zijn huis gaan de gordijnen automatisch open en dicht. Schoonpapa weet niet dat zijn gagaredeur en gordijnen vallen onder woonhuisautomatisering, domotica dus. Hij noemt het gewoon handig. Zijn systeem is al wel bijna ouderwets te noemen want het werkt met een tijdklok. Vandaag de dag kan je al met een app op je smartphone de gordijnen en het licht bedienen.

Gewoon domotica
De meeste mensen staan er niet altijd bij stil, want vinden het gewoon, maar de volgende producten en systemen vallen ook onder domotica of woonhuisautomatisering:

  • Slimme digitale energiemeters waarop de Nuon of andere netbeheerder uw meterstanden op afstand kan lezen. De slimme meter registreert behalve de meterstanden van het moment ook de teruggeleverde energie. Zo krijgt u als consument veel meer inzicht in uw energieverbruik en daarmee meer grip op de energiehuishouding en uw portemonnee.
  • De mengkraan in de douche die uw favoriete watertemperatuur onthoudt, nooit meer een koude of te hete douche.
  • Zonnewering die als de zon schijnt automatisch naar beneden gaat.
  • De computerthermostaat die aanslaat zoals u dat geprogrammeerd heeft, of aangestuurd wordt door een app.
  • Maar nog even over die garagedeur.  Zie wat enkele jaren terug de toekomst was.

    Of lees hieronder een van de berichten over ‘de toekomst’.

    Auteur: Marianne Schenderling