Zet je huis aan met je Iphone (of uit)

Een app op je Iphone die stopcontacten bedient zodat je op afstand de cv en lampen aanzet of de babyfoon afluistert.

Hoe handig is het om vanuit de auto een gezellig muziekje klaar te zetten voor als je straks thuis komt of de borden alvast voor te verwarmen en de oven aan te zetten? Het is nu al mogelijk met domotica of woonhuisautomatisering. Dit biedt perspectieven voor:

  • de mantelzorger die naast eigen het huishouden ook dat van de oude vader, moeder of zieke vrienden moet managen;
  • de zorg-op-afstand thuiszorgwerker die zijn cliënten toch met een praktisch handje wil helpen;
  • en natuurlijk voor degenen die zelf een druk leven leiden.

afstandbaar bestuurbare lampenEenvoudig
Het elektronische stopcontact werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je verbindt een hub met een netwerkkabel aan een router en brengt een draadloze verbinding tot stand met het stopcontact. Je moet nog wel even een app downloaden die de apparaten zoekt en het geheel verbinden met je Wi-Fi netwerk maar dan is Kees ook klaar.

Het zal niet lang duren of je je bestuurt je hele huis vanuit één app. Het moet alleen nog goedkoper worden en verder doorontwikkeld. Dat gaat vast lukken want de ontwikkelaars leren snel en veel. Mede van  de ‘gebreken’ in de huidige apps. In aanmerking genomen dat we  twintig jaar geleden ons niet eens konden voorstellen wat een App was gaan de ontwikkelingen rond domotica en woonhuisautomatisering razend snel.

Op dit moment zijn de op afstand bedienbare stopcontacten te koop bij twee leveranciers. (Belkin en eSaver). Beiden leveren redelijk betaalbare en eenvoudig te installeren uitvoeringen.

Wat is

  • Een hub is een aansluitpunt in een netwerk. Het punt herhaalt alle berichten die hij binnenkrijgt op andere poorten van het netwerk.
  • Een router is een apparaat dat netwerken aan elkaar verbindt.