De zorgrobot of grandma’s little helper

Zorgrobots voor ouderen zijn in opkomst.

“Eerst vond ik het eng zo’n robot. Maar nu ik hem thuis heb gehad, begrijp ik hem en ben ik er blij mee’, vertelt een 80 jarige dame uit Heerlen.

Mevrouw was aanwezig bij de Heertlense Robots Supporting day in het najaar van 2013. De initiatiefnemers Clairie Huijnen en Luc de Witte zijn ervan overtuigd dat robots zelfstandig wonende ouderen in het dagelijks leven prima kunnen ondersteunen. Clairie Huijnen is senior onderzoeker aan de ZUYD Universiteit en Luc de Witte is lector technologie in de zorg aan de Universiteit van Maastricht zijn. Hun overtuiging: door te doen wat ze kunnen, maken robots ruimte voor warme zorg. Maar wennen aan nieuwe dingen als e-Health en robots kost soms veel tijd alhoewel bij de Heerlense dame op leeftijd wende snel aan haar zorgrobot.

De robot stimuleert mij dingen te doen. Of hij herinnert mij er aan dat ik mijn sleutels moet meenemen als ik naar buiten ga. Soms vraagt hij zomaar ineens: Wil je een potje schaken? Dat is toch gezellig! Eigenlijk ben ik nooit meer alleen.

De zorgrobot herinnert mensen eraan hun medicijnen op tijd te nemen, hun suiker te prikken of bloeddruk op te nemen. Tegelijkertijd zorgt deze zorgrobot er voor dat de gezondheidsgegevens rechtstreeks, digitaal natuurlijk, bij de arts of hulpverlener komen.

Het inzetten van zorgrobots heeft meer voordelen. Behalve dat ze fungeren als extra geheugen en informatiebewaker, kunnen ze ook praktische hand en spandiensten verrichten. Met hun ingebouwde bewegingsmelders (sensoren) weten ze precies waar ze moeten zijn. Is de bewoner gevallen? De zorgrobot is er als de kippen bij.

Het inzetten van zorgrobots  voor ouderen heeft voordelen

Het inzetten van zorgrobots voor ouderen heeft voordelen

Heb je trek in een glas water? De robot haalt het voor je. Is de krant op de grond gevallen? De robot pakt hem op. Behoefte aan een praatje? Via het ingebouwd computerscherm van de thuiszorgrobot kan je beeldbellen, skypen of facetimen met familie en vrienden. Zo kan hij ook eenzaamheid helpen verlichten hij ‘weet’ immers wanneer de beeldbelfunctie langere tijd niet is gebruikt en kan dan voorstellen om eens iemand te bellen. Met al zijn kennis en vaardigheden helpt de zorgrobot de mens en verlicht tegelijkertijd het werk van de zorgprofessionals zodat die meer tijd overhouden voor echt warme zorg.

Voordelen genoeg, toch vinden veel mensen robots ‘kil’, afstandelijk en mechanisch. Enge wezens die het werk van verzorgenden over nemen. Volgens de onderzoekers komt dat omdat de robot (nog) niet gezien wordt als een sociale uitvinding, een nieuw soort helper die problemen oplost. Onderzoekers als Matthijs Pontier (tot en met december 2013 postdoc aan de Vrije Universiteit Amsterdam) houden zich bezig aan het ontwikkelen van moreel besef bij robots voor de zorg.
Want uiteindelijk is er niets nieuws onder de zon. Bij de komst van de stoomlocomotief waren mensen ook bang. De snelheid was niet normaal, vond men. De koeien zouden geen melk meer geven, dacht men. De lucht zou door de rook verziekt worden, geloofde men. Waar moest het naar toe?
Het antwoord is duidelijk: naar de toekomst. Een tijd waarin high tech oplossingen ook ingezet worden om de zorg en het welzijn van (oudere) mensen te verbeteren.

Meer achtergrond over Robotica vind je
hier.

Auteur: Marianne Schenderling