Slimme contactlens voor diabetespatiënt

Diabetes, steeds meer mensen hebben het. Zaak dus om het bloedsuikergehalte goed op peil te houden. Een tijdrovende en soms pijnlijke klus die er wel eens bij inschiet. De slimme contactlens maakt het diabetespatiënten makkelijker.

BloedprikkenGlucose gehaltes in het bloed switchen regelmatig. Tijdens of na het eten bijvoorbeeld of door het sporten en – op warme dagen – zelfs door het zweten. Omdat plotselinge veranderingen (pieken) in de suikerhuishouding gevaarlijk kunnen zijn, moet het suiker regelmatig gemeten worden. Dat doe je met een bloedsuikermeter.

Het bekende prikpennetje en het bijbehorend apparaatje dat uit  een druppel bloed het suikergehalte meet. Sommigen hebben een geavanceerde glucose monitor met een sensor onder de huid maar nog steeds ook de prikpen waarmee ze   dagelijks een of meerdere keren in hun vinger moeten prikken.

Tranen
Niet altijd even prettig, dat prikken. Daarom laat menig diabetespatiënt het er wel eens bij zitten en loopt daardoor risico’s. Reden genoeg voor onderzoekers om een eenvoudigere meetmethode te bedenken. Die is er en wel via het traanvocht. Pijnloos…maar hoe vang je tranen op om ze te bestuderen?

Minimaal
Google-onderzoekers bedachten daar iets op. Sinds kort houdt Google zich namelijk ook bezig met e-Health. Na de uitvinding van Google Glass zijn er nu ook slimme contactlenzen ontwikkeld om het suikergehaltes in tranen te meten. De lens bestaat uit twee lagen soft contactlensmateriaal waarin chips en sensoren, zo klein als stukjes glitter en een antenne dunner dan een menselijke haar, zijn ingebouwd. De sensoren in de lens meten het oogvocht en het suikergehalte

Alarm
Nog mooier is dat de lens ook als alarm gebruikt kan worden. Zodra het glucoselevel boven of onder bepaalde waarden komen, lichten minimale Led lampjes op en weet de drager, de diabetespatiënt, dat hij maatregelen moet nemen. De lenzen zijn nog niet op de markt want Google zoekt nog een partner die een app ontwikkelt om de meetresultaten direct door te geven aan de patiënt en zijn arts.

Nog even wachten en dan hoeven diabetespatiënten niet meer te prikken om te weten hoe het met hun suikergehalte is.