Wat is nu precies beeldzorg?

Mevrouw Van der Veen (82) en Johan (34) krijgen thuiszorg via Beeldzorg. De thuiszorg is wat verder op afstand maar heeft altijd een vinger aan de pols. Wel zo veilig.

Mevrouw van Der Veen vindt het prettig om haar eigen baas te zijn. Wel lastig is dat haar gezondheid niet meer zo goed is als vroeger. Zij loopt moeilijk, is zelfs al twee keer gevallen en heeft diabetes en een hartkwaal. Daarom krijgt ze thuiszorg. De thuiszorgmedewerkers vertelden haar vorig jaar dat ze een tablet zou krijgen waarmee ze voortaan direct in contact zou staan met het thuiszorgteam.

Johan heeft al 8 jaar MS. Hij kan steeds minder maar woont wel zelfstandig. En dat wil hij ook graag zo houden. Hij krijgt thuiszorg en begeleiding via beeldzorg. Als het nodig is komen thuiszorgmedewerkers, fysiotherapeuten en begeleiders gewoon langs.

Uitproberen
Hoe het precies werkt dat beeldzorg, wisten de thuiszorgmedewerkers haar niet te vertellen dus mevrouw Van der Veen zag er eerst nogal tegen op. Gelukkig wist degene die de tablet kwam brengen haar veel te vertellen over hoe het toestel werkt. En ze wist ook alle vragen van mevrouw te beantwoorden.

Het is eigenlijk een heel platte computer waarmee ik door beeld, geluid en tekst kan communiceren met de dames van mijn thuiszorgteam. En, wat helemaal fijn is, de thuiszorg heeft een paar dagen met mij geoefend. Zo kon ik het toestel goed uitproberen en wist ik precies wat ik er mee kan doen

Draadloos
Inmiddels weet mevrouw prima hoe het werkt. “Om elkaar te horen, zijn een microfoon en een luidspreker nodig. Om elkaar te zien, heb je een camera en een beeldscherm nodig. Verder natuurlijk een toetsenbord om het nummer te draaien of een tekst te schrijven. Al die dingen zijn in de iPad ingebouwd.” Alles wordt verstuurd via een draadloos systeem.

Internetfan
Johan wist al lang hoe handig het internet is. Op zijn werk deed hij alles via de computer en ook thuis was hij een fervent internetfan. Hij zag al direct de voordelen van zorg-op-afstand zoals men dat noemde. Voor hem hoeft de thuiszorg niet drie keer per dag langs te komen. Hij redt zich veel liever zelf. Maar als het echt nodig is, ja dan wil hij wel snel contact hebben. Met Beeldzorg kan dat. En het tablet is voor hem bovendien ‘echt helemaal” handig met zijn veegfunctie. Veel makkelijker dan toetsen in te moeten tikken op een computer.
Johan heeft de zorg-op-afstand tablet  aangeraden aan een slechthorende vriendin. Ze communiceren nu gemoedelijk via de email en met de chatfunctie en als ze FaceTime op hard zetten, kunnen ze elkaar zien en horen.

Multi-blij
Mevrouw van der Veen en Johan zijn om verschillende redenen blij met hun tablet.
1e ze kunnen nu veel sneller met vragen bij de thuiszorg terecht zonder dat er iemand hoeft langs te komen,
2e ze hoeven zich niet meer af te vragen of het wel gelegen komt,
3e als er wat is durven ze veel sneller aan de bel te trekken, zo lopen de dingen niet meer uit de hand,
4e de andere functies van de iPad (geheugenspelletjes, games,informatie op het web) geven iets om handen,
5e beeldbellen en chatten brengt ze dichter bij familie en vrienden,
6e de tablet is letterlijk altijd bij de hand.

Mooi meegenomen
Al met al is er met Beeldzorg minder kans dat mensen (te) lang met klachten rond blijven lopen en worden ze eerder behandeld. Dat is wel zo gezond en prettig. Ook mooi meegenomen is dat de thuiszorgmedewerkers hun tijd veel efficiënter kunnen inzetten.

De beeldzorg- of zorg-op-afstandtablet is behalve voor mensen met  diabetes, hartproblemen, COPD of dementie om dezelfde reden ook handig voor mensen met een handicap, gehoorproblemen, ja eigenlijk voor iedereen. In dit filmje van Sensire wordt uitgelegd hoe Beeldzorg met een IPad werkt.

Kosten
Wie een AWBZ indicatie heeft krijgt beeldbellen vergoed. Je betaalt alleen de kosten voor de internetaansluiting en een eigen bijdrage. Hoe hoog die bijdrage is, is afhankelijk van het inkomen.
Geen AWBZ indicatie? Dan geven de meeste thuiszorgorganisaties een tablet in bruikleen. Zelf kopen kan natuurlijk ook. Zo is er al een iPadmini vanaf 275,00, een gewone ‘grote’ iPad heb je voor €375. De  prijs voor Android tablets schommelt tussen de100 euro en meer.