Wat is mHealth

Het kindje van vrienden in de VS werd laatst wakker met een vurige huiduitslag. Gelukkig kunnen de jonge ongeruste ouders rechtstreeks via een app op hun smartphone met de arts communiceren.

De dokter verwees naar een internetsite waarop zij de uitslag van de kleine Jamie konden opzoeken. John stuurde zijn arts digitaal een foto van de uitslag en een beschrijving van de pukkeltjes. De arts bekeek de foto, vroeg of John Jamies uitslag ook nog even wilde filmen met de ipad en stelde op basis daarvan een diagnose. Jamie kreeg een zalfje, de uitslag verdween. Weer een duur ziekenhuisbezoek vermeden. Prachtig vinden John en zijn vrouw deze vorm van mobiele healthcare, zoals de Amerikanen dit noemen.

Snel paraat
Mobiele gezondheidszorgBij mobiele gezondheidszorg of mHealth worden, hoe simpel, mobiele telefoons, smartphones, Ipads en andere tablets gebruikt.

Neem bijvoorbeeld de zwangere vrouw die zelf haar bloeddruk en gewicht opneemt en de resultaten online doorgeeft aan de verloskundige. En (chronisch) zieken, gehandicapten of ouderen die zelf vitale lichaamsfuncties zoals suiker, bloeddruk  en hartslag meten en doorgeven aan hun thuiszorg, wijk-verpleegkundigen, huisarts of specialist. Hiermee hebben behandelaars altijd de meest actuele gezondheidsgegevens van hun patiënten paraat. Behalve dat dit soms levensreddend kan zijn, maakt het de gezondheidszorg efficiënter, beter en  ook goedkoper.

Meer dan een app
Maar mHealth is meer dan een app. Mobiele gezondheidszorg wordt ook ingezet bij :

  • Operaties: chirurgen die hun collega’s aan de andere kant van de oceaan bijstaan via communicatiesatellieten.
  • Thuiszorg: hulp- en zorgverleners volgen de thuiswonende patiënt 24 uur per dag via een beeldscherm en zonodig alarmering (monitoring).
  • Mobile monitoring: artsen observeren al tijdens het vervoer met de (rijdende) ambulance hun ernstig zieke (of gewonde) patiënten via een videoverbinding.
  • Mobile telemedicine: de arts observeert de patiënt via de beeldverbinding en schrijft op basis van die observatie medicatie voor.
  • Online consultatie: patiënten raadplegen hun arts via een (beveiligde) webverbinding.