Het piept, meet en praat: zorghorloge

Een horloge dat in noodgevallen verbinding legt met familie of hulpverlener. Dat piept omdat het tijd is voor de medicijnen, voor de afspraak of gewoon om wakker te worden. Kortom, een zorghorloge.

ZorghorlogeHet zorghorloge, een Nederlandse uitvinding, verbindt en meet ook de lichaamstemperatuur en hartslag van de drager. Het heeft het ’t in de gaten als de drager valt en slaat dan automatisch alarm. Bovendien, het oog wil immers ook wat, het ziet fraai uit.

Martine Bal bedacht het, samen met collega’s van Ninhtway in Zuidoost Drenthe, een streek waar de bevolking uitdunt, de vergrijzing toeslaat en huisartsen en mantelzorgers alles moeten zien te managen. Precies die gegevens leverden de inspiratie voor het zorghorloge.

Onder de douche
Omdat het zorghorloge weinig stroom verbruikt, waterdicht is en huidvriendelijk kan de drager het ook onder de douche om houden. Zo is hij of zij altijd binnen praat- en hoorafstand van de mantelzorger of zorgverlener. Dat geeft een veilig gevoel. Met zijn herinneringsfunctie voor medicijnen-nemen is het bovendien een handige hulp bij vergeetachtigheid.

Semafoon plus
Op dit moment wordt het zorghorloge getest als onderdeel van een Zusteroproepsysteem 3.0. Dit is een volledig draadloos, geïntegreerd systeem voor zusteroproep. Voor bewoners is het horloge een “alarmknop+” en voor hulpverleners een “pager+” (semafoon). Omdat het systeem ook nog eens aangesloten en toegepast kan worden voor brandbeveiliging, zusteroproep en gebouwbeheer, is het voor de zorgorganisatie dubbel zo voordelig. Zodrade testperiode met succes verlopen is, komt het zorghorloge eind van dit jaar op de markt.

Bij Ninthway vertelt men je meer.