Wat is een medische app?

Met een smartphone of tablet  kun je van alles doen. Het nieuws volgen, mailen, spelletjes, je hartslag en bloeddruk bijhouden tijdens het rennen en nog veel meer gezondheidchecks.

medische appZonder apps is je smartphone of tablet een saai ding. Hij begint pas te leven door Apps, kleine programmaatjes die op je telefoon of tablet worden geïnstalleerd. Een app is de afkorting van applicatie (toepassing)  en werkt op een computer, een mobiele telefoon, tablet of een ander interactief, digitaal apparaat. Een app voert een handige, leuke of nuttige taak uit. Apps haal je in de app-store. De meeste kun je gratis downloaden in deze onlinewinkels. Behalve de apps voor het ‘leuk’ (spelletjes) en de ’handigheid’ (zoek een route, een restaurant enzovoort) zijn er ook apps special voor de gezondheidszorg ontwikkeld: de medische apps.

Betrouwbaar
Er zijn zowel medische apps voor artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners als patiënten. De eerste vereiste voor medische apps is dat ze betrouwbaar zijn en geen onjuiste diagnoses stellen of verkeerd uitpakkende tips geven. Daarom moeten medische tips in Europa voldoen aan de Europese eisen voor medische hulpmiddelen waar onder andere de CE-markering deel van uit maakt. Iedere medische app met een CE-markering voldoet aan eisen voor veiligheid, gezondheid, milieu- en consumentenbescherming. Zonder deze CE-markering mogen medische hulpmiddelen niet op de markt worden gebracht of gebruikt. In de VS hanteert men een de FDA richtlijn. Alle nieuw ontwikkelde medische apps worden hier eerst door de Food and Drug Administration beoordeeld op een aantal voor gezondheid en veiligheid gabaseerde eisen.

Foute medische apps
Inmiddels zijn er tallozen  medische apps op de markt en worden er ook met grote regelmaat nieuwe ontwikkeld. Ondanks de richtlijnen komen er ook apps op de markt waarvan je niet weet of ze 100% betrouwbare informatie geven.  De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert alle apps  en de Patiëntenfederatie NPCF stelde een  hoe foute apps  te vermijden lijst op.

Meer over apps
Zorgmag.nl biedt de komende tijd een overzicht van bestaande en nieuw ontwikkelde apps en baseert zich daarbij op zowel Nederlandse als overzeese bronnen. Ook bij deze opsommingen geldt: een app kan  een hulpmiddel zijn maar zolang er geen waterdicht keurmerk op staat, blijft het een kwestie van zelf je gezond verstand gebruiken.