De tatoo die gedachten leest

Onuitgesproken woorden die in je keel blijven steken frustreren de communicatie. Binnenkort is een etattoo die, op je voorhoofd geplakt, je gedachten ‘leest’ en uitspreekt. 

Schermafbeelding 2014-03-09 om 13.18.54De toekomstige e-tattoo lijkt op het plakplaatje dat kinderen bij wijze van tatoeage op hun huid plakken. De sensoren in de tattoo ‘luisteren’ naar onuitgesproken woorden die ergens in de keel blijven steken. Ze ‘vertalen’ ze naar gedachten, naar dat wat je wilde zeggen. Anders gezegd: de tatoeage leest de elektrische signalen van de hersenen en stuurt deze draadloos door naar de computer die ze vertaalt. Nuttig voor mensen die door verschillende oorzaken niet goed kunnen spreken.

Mensenhaar
De elektronische tatoeage wordt op het voorhoofd geplakt en is net zo dik als een mensenhaar en buigt  flexibel met alle bewegingen (gezichtsuitdrukkingen) mee. De ingebouwde zonnecellen beheren de energietoevoer en een flinterdunne flexibele antenne zorgt voor de draadloze communicatie.

Geen implantaat
Deze e-tattoo is als het ware het logische vervolg op de hersenimplantaten waardoor mensen met een spierziekte of lichamelijke handicap elektronische hulpmiddelen en apparaten kunnen aansturen. Rolstoelen bijvoorbeeld of spraakcomputers. De Amerikaanse onderzoeker Tod Coleman wil met deze (nog door te ontwikkelen) vinding het gedachtelezen binnen handbereik brengen. Zodat iemand zonder daadwerkelijk te spreken kan communiceren met andere mensen of met apparaten.

Maar Coleman wil meer. Door de tatoeage uit te breiden met sensoren kan het ook de huidtemperatuur, de bloeddoorstroming en zuurstoftoevoer van de drager in de gaten houden.
Op dit moment onderzoeken Coleman en zijn collega’s of de e-tattoo bij premature babies epilepsie of hersenaandoeningen kan voorspellen. In de toekomst zou de e-tattoo volgens de onderzoekers ook ingezet kunnen worden door het leger of, dichter bij huis, om verkeersongelukken te voorkomen.

Oorlog
115517191_wide-9e4e043b7577cde203987adc0cfd8fbbd2d8fb62-s6-c30De e-tattoo kan een baanbrekende vooruitgang worden voor mensen met spraakstoornissen, afasie, CVA’s en andere aandoeningen die het spraakvermogen aantasten. Het brein reageert immers nog voordat we een bepaalde handeling beginnen en dat maakt het een zeer adequaat alertsysteem. Dat geeft wel te denken over de inzet van de e-tattoo in oorlogsituaties.

Meer over de e-tattoo