Wat is lifelogging?

Hoe hoog is mijn bloeddruk? Hoe staat het mijn cholesterol? Is mijn bloedsuikergehalte (glucose) wel op pijl? Anno 2014 houden we alles in ons digitale logboek bij. Dat heet lifelogging.

wearable_technology_w10241We willen continu weten hoe gezond we zijn. Daarom  verzamelen we alle mogelijke gegevens (en inzichten) over onze gezondheid, levensstijl, gedrag  in ‘een logboek van ons leven’. Dat doen we bij voorkeur met apps op onze smartphone of tablet  en steeds vaker ook met zogeheten wearables.

Wearable
Wearable staat voor ‘draagbaar’ in de zin van iets om of aantrekken. Het slimme armbandje bijvoorbeeld dat de hardloper draagt, is zo’n wearable. Evenals het baby en peuterhemdje met sensoren die de temperatuur van het kindje in de gaten houden of de slimme lens voor diabetespatienten waar Zorgmag eerder over heeft geschreven.

Goedgekeurd?
Die lens ligt trouwens nog ter goedkeuring bij de FDA (Food & Drug Administration) en dat brengt ons gelijk op de kwaliteit wearables of apps.
Veel van die handige dingen hebben nog geen CE-markering of FDA keurmerk. Daarom blijft het belangrijk goed te kijken wat je download of aanschaft en welke waarde je daaraan kunt hechten. Is het een Europees product met een e CEmarkering dan weet je dat dit product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europa.