Innovatie, wat mag het kosten?

Waar gezondheid en (technische) innovatie samen komen. Dat was het thema van Health Valley-event, gisteren in Nijmegen. Het ging over operatietechnieken, slimme apps en zorgrobots die je beste vriend worden. En over wat dit alles mag kosten.


Schermafbeelding 2014-03-14 om 20.22.47De eigen regie van patiënten en cliënten, daar draait het al jaren om in de zorg. Om de regie  te kunnen nemen, moeten patiënten wel kunnen weten en meten wat er in hun lichaam gebeurt. Daarvoor hebben we slimme bloedsuiker- en hartslagmeters en andere technologie die vitale lichaamsfuncties meet, opereert en monitort. En ja, dat kost wat.

De hamvraag van Health Valley
Andre Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, gaat over die centen. 73 miljard om precies te zijn, zoveel kost de medische hulp en zorg dit jaar. Dat is per seconde 2300 euro. Het wordt jaarlijks duurder door de medische technische ontwikkelingen, de vergrijzing en door de steeds mondiger wordende patiënt die de beste behandeling eist. “Niet elke innovatie is een verbetering” en “innovatie op zich is nog geen garantie voor betere zorg” stelt Rouvoet. En zo vindt hij, voor elkezorgvernieuwing moet een oud systeem verdwijnen. Want het kost wat, allemaal.

Schermafbeelding 2014-03-14 om 20.25.53Iedereen gelijk
Geld, zo viel me op, speelde tijdens menig sessie een belangrijke rol. Logisch natuurlijk, want innovaties en uitvindingen moeten betaald worden. Voor niets gaat de zon op. Die uitvindingen moeten, vind ik,  vooral betaalbaar zijn en blijven voor iedereen. Het kan niet zo zijn dat straks de welgestelde patiënt met chronisch hartfalen thuismonitoring krijgt of een hartoperatie met 3D techniek, terwijl de modale of bijstands patiënt het enkel met medicijnen moet doen. Ook de borstkankerbehandeling waarbij de tumoren onder plaatselijke verdoving met ultradunne geluidsgolfjes weggebrand worden, moet voor iedere patiënt mogelijk zijn. Gewoon omdat zo’n behandeling minder belastend is dan de traditionele operatie. Hetzelfde geldt voor het inzetten van een super nauwkeurige operatierobot bij oogchirurgie of plastische chirurgie. Of voor een robotarm die een spasticus of minder valide in staat stelt zelf een glas water te drinken. En de zorgrobot… die zou de beste vriend moeten kunnen worden van ieder thuiswonend mens die zelf niet meer zo goed uit voeten kan. Maar ja, dat kost wel wat.

“Een zorgrobot? Niets om bang voor te zijn, 25% van de volwassen bevolking slaapt nog met een knuffel dus waarom geen robotvriendje.” Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de TU Eindhoven

Leasen of lenen
Schermafbeelding 2014-03-14 om 20.23.37Gelukkig heeft Philips voorman Hans de Jong een antwoord op de ‘wat kost het’ vraag. Wanneer ziekenhuizen de complexe apparatuur lenen of leasen, scheelt dat al een flinke slok op de borrel. Dokters hebben enkel interesse in de output en niet in de techniek daarom houdt Philips de apparatuur in bezit en beheer. Het resultaat: geen aanschaf en onderhoudskosten voor het ziekenhuis, makkelijk zat. Bovendien kunnen de techneuten nu de apparatuur doorontwikkelen op basis van de praktijkervaringen van artsen. Zo wordt innovatie al een stuk goedkoper voor ziekenhuizen.

Voor de thuiszorg scheelt het alles-in-1 pakket  ‘zorg op afstand’ op zich al veel tijd en daarmee kosten. Maar er steekt een addertje onder het gras. Zorg op afstand is weliswaar heel modern, het kan echter wel de eenzaamheid bevorderen. Zoek de oplossing in meer samenwerking in de keten en tussen de bèta, gamma en alfa wetenschappers, luidde de boodschap. Daar wordt een punt gescoord, samen oplossingen zoeken is inderdaad efficiënter en, wederom, goedkoper.

Luxe broodjes
IMG_2086Tussen de bedrijven door konden wij, de bezoekers van Health Valley, ons vergapen aan tal van hightech hoogstandjes. Geavanceerde medische apparatuur, de zorgrobot Amigo, hometrainers waarop je zo het virtuele bos inrijdt (gamen terwijl je traint of revalideert). Infostandjes over slimme paswoningen voor mensen met een handicap en apps voor onder andere preventie en medicijngebruik. Kortom de zalen en gangen boden allerhande technische toepassingen ontwikkeld door slimme onderzoekers, fabrikanten en startups. De luxe broodjes waren trouwens ook uit de kunst. Het mocht kennelijk wat kosten dit e-Health event.

De oplossing
Waar het op neer komt is dit: innovaties die lonen in de praktijk mogen wat kosten. Om dat te bereiken, moet elke nieuwe oplossing, nieuw product kritisch onder de loep genomen worden door de eindgebruiker: de dokter, de chirurg, de patiënt, de cliënt. Dus

  1. Altijd eerst vragen aan die eindgebruiker ‘waar kunnen we u mee helpen’.
  2. Hem vervolgens vragen of het werkt
  3. Is het antwoord ja, zorg dat het voor iedereen gaat werken.
  4. Is het antwoord nee, stop ermee! Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat laatste kost namelijk altijd meer.

Voila, de vier gulden regels bij technisch innoveren, want wat mij betreft gaan we daar wel mee door. Ik wil namelijk best een zorgrobot als beste vriend.

2 gedachtes over “Innovatie, wat mag het kosten?

  1. Dag Marianne,
    Leasen is een vorm van financiering en zegt niks over de hoogte van de kosten of opbrengsten. Voor mensen of organisaties die geen ruime hebben voor een eenmalige investering kan het wel een oplossing zijn om een innovatie te gaan toepassen die anders niet bereikbaar is. Net als een hypotheek voor een huis. Om te kijken of leasen vanuit financieel oogpunt interessant is kun je een vergelijk over een langere periode maken. Bijvoorbeeld de afschrijftermijn van de gebruikte apparatuur. .

Reacties zijn gesloten.