Je beeldhorloge weet wat je moet doen

Nienke heeft een verstandelijke beperking en kan niet klokkijken. Ze heeft geen idee hoe lang een uur, een dag of een week duurt. Met haar nieuwe Beeldhorloge weet ze nu precies wanneer ze naar de dagbesteding kan.

Het Beeldhorloge van Nienke werkt met pictogrammen die zij zelf heeft uitgekozen en dus herkent. Op het horloge kunnen ook, foto’s, tekst en geluid ingesteld worden en een trilfunctie. Wanneer het tijd is om naar de dagbesteding te gaan verschijnt het pictogram en gaat het horloge trillen zodat Nieneke weet dat het tijd is.

Schermafbeelding 2014-03-22 om 14.15.34Pillenwekker
Mevrouw De Vries is beginnend dementerend. Ze vergeet vaak haar medicijnen in te nemen. Haar zoon kocht voor haar een Beeldhorloge. Hij stelde het zo in dat er op de tijd dat zijn moeder haar medicatie moet innemen een fotootje met pillen verschijnt en een geluid afgaat. Mevrouw De Vries neemt nu altijd op tijd haar medicijnen in.

Op het Beeldhorloge kunnen ook pictogrammen, foto’s of zinnetjes ingesteld worden voor lunchen, sporten, naar school gaan en nog veel meer activiteiten. Dat maakt het horloge een geschikt geheugensteuntje voor mensen met autisme, PDD/NOS, ADHD, het syndroom van Asperger, niet aangeboren hersenletsel (NAH) of beginnende dementie. Met andere woorden, dit beeldhorloge is een perfect hulpmiddel voor mensen die geen besef hebben van tijd, niet kunnen klokkijken en mensen die meer structuur in de dag willen.

Hoe werkt het nu precies?
In feite is het Beeldhorloge is een digitale agenda die door de ouder, verzorger, begeleider of drager zelf eenvoudig kan worden ingevuld. Dat doe je in vier stappen:

  1. Maak een account aan op http://www.mijn.beeldhorloge.nl
  2. Login
  3. Kies een passend pictogram of foto bij de activiteit die je wilt programmeren
  4. Stel de tijd in waarop de afbeelding op het Beeldhorloge moet verschijnen.

Alle stappen doorlopen? Nu worden de gegevens elk uur draadloos, via het mobiele telefoonnetwerk, verstuurd naar het Beeldhorloge.

Schermafbeelding 2014-03-22 om 13.13.05

De voordelen
Het Beeldhorloge helpt mensen die moeite hebben met oriënteren in de tijd bij het structureren van de dag. Het herinnert hen aan afspraken en activiteiten op gewenste tijden, zonder dat ze hierbij hulp nodig hebben. Het verhoogt dus hun zelfredzaamehid.
Bovendien ziet het eruit als een gewoon horloge want hoewel je met het Beeldhorloge niet leert klokkijken, kan je op analoge of digitale klok wel zien hoe laat het is.

Schermafbeelding 2014-03-22 om 14.15.51Samen ontwikkelen
De vader van Nienke bedacht het concept en zocht partners om het te produceren. Die vond hij bij het Internetbureau Snakeware, zorginstelling Talant en de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) het bedrijf Timer B.V. Die ontwikkelden de eerste prototypes, lieten ze uitgebreid testen door  verschillende doelgroepen en namen het na de postieve reacties in productie.

Hoeveel kost het?
Een Beeldhorloge kost € 279,-  Voor een abonnement op de website (waar je de agenda aanmaakt), de draadloze gegevensoverdracht en de servicedesk betaal je maandelijks €9,95.
Voor € 499,- ineens krijg je het beeldhorloge inclusief een abonnement voor 2 jaar. Overigens kan het  abonnement na 2 jaar altijd maandelijks opgezegd worden.

Sommige ziektekostenverzekeraars zien de voordelen van het Beeldhorloge en vergoeden een deel van de aanschafkosten. Zo vergoedt FBTO €150 en krijgen verzekerden bij De Friesland tussen de €50 en €150 vergoed mits zij een aanvullende verzekering hebben. Bovendien kan je als verzekerde bij De Friesland het Beeldhorloge 2 maanden op proef krijgen

Alle info over het beeldhorloge vind je op www.beeldhorloge.nl
Deze website is tevens het verkooppunt