Bling, bling drinkt u wel genoeg?

Mevrouw van Dam (74) drinkt iedere dag twee kopjes thee of koffie, een glas drinkbouillon en twee glazen limonade. Zij vindt dat meer dan genoeg. Haar dochter Anna vindt van niet en maakt zich zorgen.

Obli-InternetOuderen boven de 65 jaar zouden dagelijks 1,7 liter vocht moeten nemen. Net als bij mevrouw Van Dam en anderen lukt dat maar zelden. Uit onderzoek blijkt dat bijna 40% van de mensen zo wie zo niet toekomen aan het drinken van minimaal 1,5 liter vocht per dag. En dat vraagt om problemen.

Wie te weinig drinkt loopt kans op uitdroging en daarmee allerhande lichamelijk ongemakken zoals obstipatie, hoofdpijn, verwardheid, lage bloeddruk of blaasontstekingen.

Obstipatie en hoofdpijn
Anna maakt zich dus terecht ongerust over het vochttekort van haar moeder. Temeer daar haar moeder al regelmatig last heeft van obstipatie en hoofdpijn en af en toe wat verward kan zijn. Moeder ontkende deze problemen totdat Anna zei: ‘Kijk maar eens naar uw handen moeder, als ik die beetpak, blijft het vel rechtop staan en uw gezicht lijkt ook wel van perkament.’ Dit appèl op haar ijdelheid, trok mevrouw Van Dam over de grens. De huisarts met wie Anna contact opnam, adviseerde haar Obli te proberen.

Obli_FB_YTGroen is goed
Obli is in verkeerslicht en weegschaal ineen. ‘s Ochtends zet je er een fles of karaf met water of een pak drinken in en zodra er een glas water gedronken is, verschieten de ingebouwde gekleurde LED-lampjes van kleur. Water gedronken? Obli kleurt groen! Iets anders gedronken dan water? Koffie, thee of bouillon bijvoorbeeld, druk op de  plus-knop en Obli telt dit op bij het vochtgebruik.

Mantelzorgers gerust
Interessant voor mantelzorgers en hulpverleners is dat het apparaat in verbinding staat met internet. Anna heeft de internet versie en houdt via haar smartphone bij wat haar moeder dagelijks drinkt. Wanneer haar moeder te weinig drinkt, maakt de Obli een geluid (bling, bling) en herinnert haar er aan dat ze weer moet drinken. Zo hoeft Anna zich geen zorgen meer te maken.

Ook voor jongeren

Wie denkt dat Obli enkel een apparaat is voor oudere mensen, vergist zich. Onlangs nog zei een bezoekster van een Expeditie-SlimThuisbijeenkomst in Amsterdam Oost het zo:

“Ik kan die Obli toch ook gebruiken voor mijn kinderen? Ze drinken te weinig als ze bezig zijn. Met die kleuren vinden ze hem vast heel cool en gaan ze er naar luisteren” 

Zien hoe het werkt? 
https://vimeo.com/68408141

Wetenschappelijk getest
Is Obli  weer zo’n slimme high tech gadget dat het gat van de vergrijzingsmarkt heeft ontdekt? Nee Obli is een serieuze preventietool die vochttekort bij ouderen wil voorkomen. Het apparaat is ondertussen officieel getest door de GGD West Brabant waar een groep van 45 oudere en hoogbejaarde thuiswonende huisartspatiënten aan meededen. Daarnaast wordt de Obli in verschillende verzorgingshuizen ingezet.

40 cent
Het CZFonds heeft  mee betaald  aan het validatieonderzoek daarmee erkent het aldus Wil Philipsen, directeur van Fresh Idea Factory in Lochem die Obli ontwikkelde,  zowel het belang van vochtinname cq uitdroging bij ouderen als de noodzaak van preventie bij uitdroging.” 
Inmiddels zijn er  drie Obli versies beschikbaar. Obli Basic kost €89, Obli Bluetootht: €109  en Obli Internet €139. Bij  normaal gebruik gaat Obli zo’n vier jaar (of langer) meegaat, zelf aan. Voor maximaal 139 euro kan je uitdroging en daarmee nare ziektes en aandoeningen bij oudere mensen (maar ook jongere) voorkomen. Dat is  op jaarbasis  €11,60 per maand en nog  geen 40 cent per dag. Uitgestrekt over vier jaar is dat minder dan een cent. Voor het geld, hoeft eigenlijk niemand het te laten. De Obli ‘draait’ mee in de SlimoTheek: bezoekers van Expeditie-SlimThuisbijeenkomsten kunnen hem na informatie over de werking ter plekke bekijken en uitproberen. Zo weten ze of de Obli echt iets voor hen is. Obli bestellen kan ook via de SlimoTheek.

Doe de drinktest http://www.obli.info/drinktest/