Fietsend en gamend naar je gezondheid

Hometrainen saai? Niet als je een virtueel bos in fietst, met heuvels en dalen en waar je de effecten van je  inspanningen ziet. Zo’n hometrainer is de MotiFIT. Een uitkomst voor mensen met chronische aandoeningen.

WAStel je hebt COPD, chronisch hartfalen, diabetes, obesitas of Parkinson, dan is het zaak om een goede conditie op te bouwen. Om dit in je eentje thuis op een hometrainer te doen is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je door je aandoening toch al snel benauwd bent.  Maar stil blijven zitten en niets doen, geeft  nog meer gezondheidschade. Reden voor UT-onderzoeker Jonathan Dikken om speciaal voor mensen die hun conditie op peil moeten houden en revalidanten een hometrainer te ontwikkelen met ingebouwd serious gaming effect.

Gamen
vanaf de tweede helft van mei is de MotiFIT beschikbaar: een fiets met daarop gemonteerd een computer scherm waarop je leuke, leerzame en nuttige spelletjes doen. De games komen uit de koker van Webathletics uit Utrecht, een bureau gespecialiseerd in ‘serious gaming’. Ook het Roessingh Research and Development (RDD)  werkte mee aan de MotiFIT  om zo de negatieve spiraal  van inactiviteit en een  verslechtering van de conditie te doorbreken.

3D parcours
TogetherMet de MotiFIT (link:) leg je samen met andere fietsende revalidanten een virtueel 3D parcours.  Dat kan een denkbeeldig heuvellandschap zijn, een bos of  landweg.  Omdat in het traject ook  wedstrijd (gaming) elementen zijn ingebouwd, blijft de training spannend, verrassend  en daarmee motiverend.

Meten
Uitermate nuttig is ook dat op het parcours relevante gegevens verschijnen over jouw gezondheid: je hartslag,  je zuurstofverbruik, het aantal kilometers dat je fietst, je doel, enzovoort. Deze gegevens worden getransporteerd naar het scherm van de fysiotherapeut. Hij krijgt dus in zijn praktijk alle trainingsgegevens die jij thuis bij elkaar fietst en is dus perfect op de hoogte van de vorderingen. Bovendien fungeert de fysio als digitale coach. Heb je geen puf meer om verder te gaan? De coach helpt je met tips en adviezen.

Alarm
banners_001Ben je daarentegen te fanatiek  bezig is of dreig je overbelast te raken,  dan is er altijd nog het ingebouwde waarschuwingssysteem op de geautomatiseerde health monitoring.  Zo nodig, zet dit systeem de fiets helemaal stop.

3x top
Omdat de fysio op deze wijze meerdere patiënten tegelijkertijd met hun individuele revalidatieprogramma’s kan begeleiden en hun voortgang in de gaten kan houden, levert de ‘gamefiets’ efficiencywinst op.

Behalve het voordeel van de professionele begeleiding, de aantrekkelijke en daarmee motiverende training  zijn patiënten ook nog eens met elkaar in een en dezelfde virtuele ruimte bezig. Ze kunnen online met elkaar communiceren, elkaar  stimuleren nog even door te gaan, vragen hoe zwaar zij het vinden of gewoon even een praatje maken.

Kosten
De hometrainer kan via iedere willekeurige (internet) fitness winkel besteld worden (al dan niet op afbetaling). Wie de fiets bestelt via MotiFIT krijgt een korting van 10% op de reguliere verkoopprijs. Er zijn twee verschillende gamemodules, (singletraining en groepstraining) met nu nog elk 5 verschillende trajecten. Dit aantal wordt nog uitgebreid naar 10. Losse trajecten zijn niet te bestellen. En de kosten? Je betaalt straks inclusief alle trajecten een bedrag per maand (Motifit maakt binnenkort het exacte maandbedrag bekend).
Meer informatie op de website van MotiFIT