Op reis door je darmen

Last van je darmen? Een darmonderzoek? Laxeren, ziekenhuis, een roesje, naar … straks slik je een camerapil die je darmstelsel in beeld brengt.

Schermafbeelding 2014-03-22 om 15.38.29Zodra je de camerapil hebt ingeslikt reist hij via de slokdarm naar de darmen. Daar legt hij zo’n 20 tot 25 meter af en maakt circa 870.000 beelden. Acht uur later kunnen de artsen een hoge-resolutie video van je darmen bekijken op de aanwezigheid van tumoren, divertikels of  andere problemen.

Kronkels en krochten
De camera- of videocapsule wordt al langere tijd toegepast voor onderzoek  van met name de dunne darm. Eenmaal doorgeslikt doorkruist de capsule in 12 uur tijd de slokdarm, maag, dunne en dikke darm. De nieuwe Sayaka uit Japan is de kleinste endoscoop tot nu toe want 40 procent kleiner dan de al bestaande camera- of videopillen. De camerapil reist al draaiende door de darmen en maakt 360° foto’s van alle plekken, kronkels en uithoeken. Mini ledlampjes in de pil verlichten de donkere krochten, alles maar dan ook alles komt in beeld.

Schermafbeelding 2014-03-22 om 17.45.4130 beelden p/s
Deze camerapil maakt 30 twee-megapixel beelden per seconde en zend die draadloos door naar een antenne die is ingebouwd in een speciaal patiëntenhesje. De op de standaard geheugenkaart opgeslagen beelden worden ingelezen op de computer. In tegenstelling tot de videocapsules werkt de Sayaka zonder batterijen, dat maakt hem lichter, kleiner en wendbaarder. Om vooruit te komen, wordt hij aangedreven door een motortje dat,eveneens, in het hesje is ingebouwd.

Staan de beelden eenmaal op de computer dan worden ze met speciaal ontwikkelde software op elkaar gepast zodat er een algeheel (bewegend) overzicht van het darmstelsel ontstaat. De artsen hebben zo als het ware een topografie van de darmen; ze kunnen op bepaalde plekken inzoomen of het beeld stilzetten om nader te bestuderen.

100$
Het mooie is dat je als patiënt niets van het onderzoek voelt en gewoon thuis je dingen kunt doen. Bovendien is de camerapil veel goedkoper dan het gangbaar onderzoek. De pil kost slechts 100 dollar en dat is stukken minder duur dan een kortdurend verblijf in het ziekenhuis, de narcose en begeleiding door een specialist en verpleging. De camerapil kan daarom na afloop van het onderzoek met redelijk gerust hart door de wc gespoeld worden.

De camerapil is ontwikkeld door het Japanse RF systeem Lab  en is in januari van dit jaar uitgetest in de VS. Wanneer de nieuwe camerapil in gebruik genomen kan worden is nog niet duidelijk, maar dat hij komt is zeker. 

Zien hoe het werkt?