M’n Matti is een buddy-app voor GGZ

Jongeren die (psychiatrische) hulp of begeleiding nodig hebben, zijn niet zo gemotiveerd voor gesprekken, papieren behandelplannen. Daarom ontwikkelen GGZinstellingen eigentijdse apps.


Schermafbeelding 2014-04-07 om 19.30.58Jongeren zijn in de regel beter gemotiveerd iets aan hun situatie te veranderen als dat op een spannende manier gebeurt. Met interactieve media, spelelementen en serious games. ‘Persuasive technologie’  blijkt succesvol  bij het aanleren van ander gedrag.

Virtuele buddy
Het GGzE en centrum Mondriaan voor Kinderen en Jeugdigen wilden ook meer aansluiten bij de wereld van hun jeugdige cliënten en ontwikkeldenden de app ‘M’n Mattie’. Een virtuele buddy begeleidt de jongere en legt hem of haar uit wat er allemaal gebeurt tijdens de behandeling. Dat doet Matti met filmpjes, foto’s, plaatjes en een online hulpplan.

Pesten
Jongere met smarthponeHet hulpplan biedt de jongere houvast bij moeilijke situaties  waar geen hulpverlener in de buurt is. Voordeel boven een papieren hulpplan is dat de jongere het niet kwijt kan raken.

Met de M’n Mattie app hoeven jongeren niet bang te zijn dat ze gepest worden omdat ze onder behandeling zijn. Ze bekijken gewoon regelmatig hun smartphone. Wie doet dat nu niet?

Co-creatie
‘M’n Mattie’ is ontwikkeld in het E-lab van GGzE samen met de ICT-opleiding van Fontys Hogeschool Eindhoven, Communicatie & Multimediadesign van Hogeschool Zuyd te Maastricht en vanzelfsprekend de cliënten zelf, hun ouders en hulpverleners. In september 2013 kregen ze de CZ Zorgprijs voor ‘M’n Matti’: 25000€ om de app verder te ontwikkeln.

GGzE en Mondriaan willen ook een toolbox met Mobil Healthproducten ontwikkelen. Daarmee kan ‘M’n Matti’ nog verder uitgebreid worden.

 

Een gedachte over “M’n Matti is een buddy-app voor GGZ

Reacties zijn gesloten.