Slimme pleister verzorgt je medicatie

Medicijnen bedoeld om te genezen, hebben soms onbedoelde neveneffecten. Een nanopleister op je huid voorkomt dat want regelt de medicijnafgifte ‘op maat’.  Daar kunnen Parkinsonpatiënten iets aan hebben.

Mijn vader slikte medicijnen voor zijn hart, een dosis vergeten zou fataal zijn. Mijn moeder had kanker en kreeg morfine, ze wilde steeds meer want  raakte eraan gewend. Zie hier, twee onbedoelde neveneffecten van medicijnen. Een overdosis, kan een derde gevaar vormen.

Doornen
Neveneffecten als haperende medicijnleverantie, gewenning en overdoses zijn de doornen in het oog van farmaceutische bedrijven. Ten eerste willen ze medicijnen maken die genezen. Ten tweede vrezen ze financiële aansprakelijkheid voor onbedoelde gevolgen van hun medicijnen, Geen wonder dat ze op zoek gingen naar een systeem dat de medicijnleverantie bewaakt en regelt.

sn-electronicsjpgDe oplossing
Zuid-Koreaanse onderzoekers komen met de oplossing. Ze ontwikkelden een pleister die de medicijntoevoer bij de patiënt regelt en bovendien diens vitale functies continu in de gaten houdt.

De pleister ‘weet’ dit omdat hij gemaakt is uit flexibel nanomateriaal. De specifieke (warmte geactiveerd siliciumdioxide) nanodeeltjes controleren continu de spieractiviteit en lichaamstemperatuur van de drager. Op basis daarvan ‘rekenen ze uit’ welke therapeutische medicijndosis er op dat moment het beste is.

Zeer nuttig want zo kan de pleister de medicijntoevoer afstemmen op wat de patiënt op dat moment nodig heeft. Heeft hij pijn? Dan krijgt hij een sterkere dosis. Voelt hij zich goed dan vermindert of stopt de medicijntoevoer.
Dit maakt de pleister bij uitstek geschikt voor mensen met de ziekte van Parkinson. De pleister houdt het trillen (temoren) in de gaten en zodra de patiënt begint te beven, geeft hij een kleine hoeveelheid medicijn af.

Nog niet draadloos
Er kleeft nog een nadeel aan de pleister. Een patiënt die de pleister krijgt, zit voorlopig – via bedrading –vast aan de computer. De Zuid-Koreanen laten het er natuurlijk niet bij zitten en zijn druk bezig met de ontwikkeling van een draadloze nanopleister. Eén die aangesloten kan worden op een draadloos netwerk. Die is er volgens de onderzoekers over vijf jaar. Dan ook zal de dokter via deze vernuftig ‘ wearable electronics’ de werking van de pleister op afstand in de gaten kunnen houden.

 

 

 

Een gedachte over “Slimme pleister verzorgt je medicatie

  1. Pingback: Neem je pillen op tijd | Zorgmag

Reacties zijn gesloten.