Een e-sigaret, supersonisch saffie, hoe werkt het?

Ik wilde stoppen met roken en mijn vrienden zeiden ‘Jij bent toch zo van die e-dingen? Neem een elektronische sigaret, hij is veel minder giftig dan een gewone.’


stop met rokenDe Elektronische sigaret ligt sinds 2007 op de (Amerikaanse) markt. Inmiddels zijn er al miljarden aan verdiend ook. Niet vreemd, want het schijnt zelfs voor verstokte rokers een aardig hulpmiddel te zijn om te stoppen met roken.
Een ledlampje, sensor, batterij, verwarmingselement, vloeibare nicotine en een mondstuk maken het buisje tot wat het is: een e-sigaret.

Gezond
Officieel heet het een elektronische inhalator te zijn die het roken van tabak simuleert.
Je doet alsof maar krijgt geen teer en koolmonoxide in je lichaam. Het wordt nog gezonder als je een elektronische sigaret zónder nicotine neemt. Dat lijkt mij echter wat vreemd. Het is toch juist om het peil van dat goedje in ons bloed op niveau te houden dat we roken?


UitKnop

De e-sigaret is net echt. Het ingebouwde ledlampje zorgt ervoor dat het puntje lijkt te smeulen gelijk een plukje tabak. Heb je een supersonisch e-saffie dan bepaalt een druksensor automatische wat er vrij komt bij het inhaleren, zet de batterij en het verwarmingselelement aan. Sensorloze e-sigaretten, hebben een gewone aan en uitknop.

Nicotine vloeistof
e-sigaretJe e-sigaret doet het niet vanzelf. Daarom is er een slanke, meestal oplaadbare, lithium-ion batterij ingebouwd die zorgt voor de stroomvoorziening Een volle batterij is goed voor 300 trekjes per e – sigaret.
De sigaret zelf, de huls, is in de meeste gevallen gemaakt van metaal of keramiek. Verhitting tot ca 66°C leidt tot verdamping van ongeveer 0,005 milliliter nicotine-vloeistof. Dat goedje is gemaakt van propyleenglycol , plantaardige glycerine, of een mengsel hiervan. Er zit ongeveer 1 procent nicotine in en smaakstoffen zoals menthol, fruit, of klassieke tabak .

De e-sigaret lijkt dus veiliger dan een traditioneel piraatje. Vorig jaar toonde een internationale groep van wetenschappers in ieder geval al aan dat de e-sigaret 9 tot 450 keer minder giftige stoffen uitscheidt dan ‘echte’ tabaksrook. De Amerikaanse FDA Food and Drug Administration is er nog niet uit en sponsort meer onderzoek naar de werking van elektronische sigaretten.

I quit
Als je het mij vraagt: wel handig zo’n e-sigaret, hij stinkt niet, maar je blijft verslaafd. Dat kan ook bijna niet anders met het flexibele mondstuk waardoor de ‘gebruiker de ervaring heeft dat hij echt rookt’. Overigens ben ik gestopt met roken, zonder e-sigaret en het bevalt goed.