Technologie verpakt in de menselijke maat

E-Health gezondheidsproducten moeten functioneel zijn, iets opleveren. De patiënt moet er op kunnen vertrouwen. Vanuit deze gedachten creëert Indes innovatieve producten die mensen in het dagelijks leven ondersteunen.

Zorgmag vraagt ontwerpers, onderzoekers, fabrikanten naar hun motivatie om met e-Health aan de gang te gaan. Henk Janssen, manager director van Indes Enschede vertelt wat hem beweegt.

 

Henk Janssen dir.IndesHenk Janssen startte Indes direct na zijn afstuderen aan de TU in Delft. Aanvankelijk twijfelde hij nog of hij dokter wilde worden of industrieel ontwerper. Het werd het laatste, maar dan wel ontwerper van gezondheidsproducten.
Over hoe ontwerpers tot een nieuw product komen, zegt hij dat dat voortkomt uit onvree met de bestaande producten. Daardoor ontstaan situaties waarin mensen onmogelijke keuzes moeten maken.

De elektrische rolstoel die je met een joystick voortbeweegt, is eigenlijk een rot product. Met een hand aangedreven rolstoel moet de gebruiker zelf vooruit bewegen, nu helpt een elektromotortje mee. Je geeft dus je fysieke mobiliteit op, maar als je de rolstoel niet gebruikt, beperk je je sociale mobiliteit. Een onmogelijke keuze. Als industrieel ontwerpers denken wij: kunnen we die overgang niet geleidelijker laten verlopen?”

Comfort producten
De gedachte over een geleidelijk verloop resulteerde in de WheelDrive, een e-rolstoel waar sensoren in de extra wielhoepels zorgen voor een optimale wendbaarheid.
Voor Janssen gaat het er om dat het product mensen helpt zo normaal mogelijk deel uit te maken van de samenleving. En dat anderen zeggen:

Wheeldrive_2012_detail_batterypackzo’n karretje zou ik ook wel willen.”

Zodra mensen dat zeggen, ben je op de goede weg. Zo ging het ook met de elektrische fiets. Die werd in eerste instantie gezien als een duffe fiets voor ouderen. Nu, 15 jaar later, nemen gezonde en jonge mensen een e-bike om er mee naar hun werk te fietsen. Met andere woorden, de e-bike is nu een comfortproduct voor iedereen én voor mensen met een beperking.

Hoog-laagbed
Nog zo’n voorbeeld van hoe e-Health ogenschijnlijk ingewikkelde processen kan vergemakkelijken is de Sprizer, het alternatief voor een hoog-laagbed. Bedlegerige thuiswonende mensen moeten een hoog-laagbed aanschaffen om de verpleging te ontlasten. Een beladen stap want de patiënt moet uit het eigen bed en kan niet meer naast de partner slapen. De Sprizermatras wordt tussen de bedbodem en het eigen matras geplaatst en met de afstandsbediening op de juiste hoogte gepompt.


Active4Care_2013_Rise_userStruikelblok

Ook de Esense-tillift, dient het gemak. Door de ingebouwde sensoren is de lift dermate wendbaar en gemakkelijk te bedienen dat ook de mantelzorger er mee uit de voeten kan.
Dubbele winst zou je zeggen: ten eerste wordt de rug van de verpleegkundige ontzien, dus minder ziekmeldingen en ten tweede wordt de zorg goedkoper want er zijn minder uren verpleegkundige hulp nodig. Een uitgelezen product voor de thuiszorg, ware het niet dat de centen een groot struikelblok vormen.

De aanvraag voor een tillift loopt via de gemeente (WMO) (de meerkosten van de Esense tillift zijn € 2.500) de verpleegkundige hulp wordt betaald uit de AWBZ. Helaas zijn de WMO en AWBZ niet-communicerende vaten en vloeien de vele ABWZ euro’s door de besparing op verpleegkundige hulp niet terug in de gemeentekas.

Toekomst
e-Health in de thuiszorg zal voorlopig nog wel even lastig blijven, denkt Janssen.

Tenzij de cliënten consumenten worden en de zorgproducten zelf aanschaffen in plaats van de gemeente te vragen om hulpmiddelen En, technologie verpakt in de menselijke maat kan ook helpen. De gebruiker ervaart dan vooral dat de slimme producten het leven gemakkelijker maken en daar gaat het uiteindelijk om. Of je nu gezond bent, ziek, gehandicapt of oud.

Een gedachte over “Technologie verpakt in de menselijke maat

  1. Pingback: Hoe kom je van een idee tot een e-Health product? | Zorgmag

Reacties zijn gesloten.