Een gelukkig huwelijk van mens en techniek

‘Voor elke oplossing verzinnen mensen wel tien problemen,’ zegt Gerard Nijboer, directeur van Zorg & Milieu, dat voorziet in duurzame oplossingen om langer zelfstandig te blijven wonen. Reden om te stoppen met innoveren? Niet voor hem

Door Yvonne van Osch

Zorg Nijboer is een van de sprekers tijdens het Zorg2025-café over Zorg op Maat, georganiseerd door de Kamer van Koophandel en Amsterdam Economic Board in het Amsterdamse Dauphine begin april. De ondernemer is vasthoudend om de groene ideeën voor de zorg, waarmee hij nog steeds ver voor de troepen vooruitloopt, te kunnen slijten. Zijn bedrijf Zorg & Milieu gaat uit van thuistechnologie op maat. In plaats van seniorenwoningen standaard op te tuigen met peperdure domotica, laat hij bewoners en hun naasten zelf bepalen wat nodig is. Gordijnen automatisch open en dicht, het licht op afstand aan en uit, muziek harder of zachter? Een beeldverbinding met een zoon of dochter? U zegt het maar. De moederschakelaar, een touchscreen waarmee je op afstand de apparaten bedient, kan daarnaast indien nodig ook nog door zoon, dochter of zorginstantie worden beheerd.

Een gelukkig huwelijk van mens en techniek, kortom, dat voor langere zelfstandigheid garant staat. Als voorbeeld noemt Nijboer Riet, een van zijn ‘vriendinnen’. Riet had een hondje waar ze dol op was, maar ze struikelde er steeds over als ze ’s avonds in het donker thuiskwam. Moest ze dan haar huisdier wegdoen of zorg in huis halen? Een centrale schakelaar voor de deur en voor het licht bleek voldoende. ‘En dat is nu vier jaar geleden!’

Zorg & Milieu ThuistechnologieZorg voor energie
Het mooiste moet nog komen: de uitruil van energie voor zorg. Zorg & Milieu werkt met verschillende partners aan het bouwen en verbouwen van huizen met materiaal dat warmte- en koudeopslag toelaat en met zonnepanelen op het dak, waarmee 80% op energieverbruik bespaard kan worden. ‘Mensen betalen een vast servicebedrag per maand,’ vertelt Nijboer, ‘en wij kijken vervolgens wat uit de energie betaald kan worden en wat moet worden aangevuld uit de awbz en wmo. In veel gevallen is de aanvulling nihil. Ga maar na wat dit aan kosten scheelt.’

Je huis als energiecentrale, verzin het maar eens. Dat het werkt, werd bijvoorbeeld duidelijk bij het initiatief PuurZuid Amsterdam waarin dertig appartementen voor ouderen werden aangeboden. Bewoners zitten er warm en goed verzorgd bij tegen een huur die voor iedereen op te brengen is. Wat? In de zaal wordt eerst met ongeloof, dan met enthousiasme gereageerd. Als dit de toekomst is, laat die toekomst dan maar komen!

Demo
Wie zo’n huis van de toekomst er uit zal zien, kan dat nu al ervaren. Zorg & Milieu zet op verzoek een demo woning op voor organisaties. In deze woning krijgen potentiële belangstellenden of opdrachtgevers instructie en demonstratie en uitleg over de mogelijkheden. Zorg en Milieu leidt bewoners en vrijwilligers op om die demonstraties te geven, zodat ook zij er direct bij betrokken zijn.

Over de auteur
Yvonne van Osch is freelance tekstschrijver, zie http://www.yvonnevanosch.nl en schreef onder andere een uitgebreid verslag over de bijeenkomst Zorg op Maat in Zorg2025-café georganiseerd door de Kamer van Koophandel en Amsterdam Economic Board. Het uitgebreide verslag is gepubliceerd  op de AEB site