Bed wordt rolstoel en vv

Panasonic maakt niet alleen geluidsapparatuur maar  bouwt ook zorgrobots. En dat doen ze zo goed dat ze onlangs de ISO certificatie kregen voor de Resyone robot bed-rolstoel,

Wanneer een bedlegerigere patiënt van zijn bed in een rolstoel verplaatst moet worden, is er meestal een legertje zorgverleners nodig. Behalve dat dat nogal arbeidsintensief is, maakt het de patiënt ook erg afhankelijk. Ontwikkelaars van Panasonic bedachten daar iets op. Ze bouwden de Resyone: een service robot. Een slimme combinatie van een elektrische verpleegbed en een elektrische verstelbare rolstoel.

Bed in 2-en
Door een deel van het bed los te koppelen, kan dat omgevormd worden  tot een  rolstoel. Zo kan de patiënt gemakkelijk van bed naar rolstoel worden verplaatst en zijn er geen zorgverleners nodig die hem of haar moeten tillen. Het bed wordt in feite in 2-en gedeeld en de ingebouwde robot transformeert zichzelf van ligstoel tot rolstoel. Het gaat zo:
Reysone

Omdat de patiënt tijdens het til- en verplaatsproces een tijdje boven het bed zweeft, moet de handeling super  veilig gebeuren. Daarom moet de robot aan zware veiligheidseisen voldoen. En dat doet deze Reysone robot rolstoel volgens de  Internationale organisatie die robots en aanverwante apparaten test op veiligheid; zij hebben hem de ISO13482  toegekend. ISO staat overal ter wereld voor erkende veiligheidsnormen.

Werkdruk verlichten
Behalve dat de Reysone robot super veilig is, behoedt hij de zorgverleners voor een te zware werklast. Zij hoeven niet meer zelf te tillen en bovendien is er nu nog maar 1 zorgverlener nodig om het proces in de gaten te houden. Maar bovenal is deze servicerobot een uitkomst voor de patiënt die nu veel vaker dan voorheen zijn bed uit kan. Het verplaatsen verloopt nu immers vele malen makkelijker. Reysone, de servicerobot komt binnen afzienbare tijd ook in Europa op de markt.

 Bronnen en foto: www.gizmag.com en  http://news.panasonic.net/archives/2014/0319_26411.html

 

 

2 gedachtes over “Bed wordt rolstoel en vv

  1. Het is natuurlijk een mooie oplossing maar de motivatie voor aanschaf deugt niet. Dergelijke patiënten worden niet meer met de hand uit bed getild, maar middels een tillift. Dus met die vermindering van belasting van de zorgverleners valt het wel mee of tegen, net hoe je het bekijkt. Wel lijkt het op het eerste gezicht patiëntvriendelijker dan de tillift.

    • Ik vind dat de motivatie voor aanschaf wel deugt: voor hulpverleners vraagt een tillift veel aandacht en controle, om te zorgen dat alles veilig verloopt. En ik denk dat het tillen met een tillift een stuk bedreigender is voor mensen dan deze oplossing, waarin hun bed wordt getransformeerd in een rolstoel. En daarmee dus ook veiliger, door minder onverwachte reacties. Om nog mar te zwijgen over het welzijn en comfort van degene die het moet ondergaan.Ik heb wel twijfels of deze stoel voor immobiele mensen altijd de juiste ondersteuning biedt

Reacties zijn gesloten.