Blij of een dip? Wat mankeert je toch? Doe de ManieCheck

Jara, de dochter van vrienden, is waarschijnlijk manisch depressief zo blijkt uit de ManieCheck. Jara’s ouders zijn blij nu ze weten wat er aan de hand is en Jara  begeleid wordt door een psychotherapeut.

ManieCheckPromoJara is een leuke meid van 17 maar wel een meisje met een handleiding. Ze kan van het ene op het andere moment ineens vrolijk of erg somber zijn. De stemmingswisselingen  begonnen een paar jaar geleden. Nu weet je nooit welke Jara je tegenkomt, dat uitgelaten, vrolijke meisje voor wie geen berg te hoog is. Of dat depressieve kind  dat het leven als een groot zwart gat ziet waar niet doorheen te komen is.

Wisselende stemmingen
Haar ouders dachten aanvankelijk dat het de leeftijd (puberteit) was. Of dat ze misschien gepest wordt op school. Ook zeiden ze weleens: ‘misschien hebben we gewoon een moeilijke dochter.’

Tot ze op een feestje iemand spraken die bij de GGZ werkt. Die opperde dat hun dochter wel eens manisch depressief kon zijn. Een aandoening die moeilijk te herkennen is, juist door de wisselende stemmingen.

Een vrolijke periode wordt immers niet vaak als ‘symptoom’ van iets beschouwt.

De vrouw adviseerde Jara’s ouders om de ManieCheck te downloaden, zodat ze konden kijken of er aanwijzingen zijn voor manisch depressiviteit.

Zelftest en info
De ManieCheck is een app ontwikkeld door GGZ Friesland. Het  bevat een invulvragenlijst met een zelftest. Binnen  een paar minuten weet je of het raadzaam is een verdere diagnose te laten stellen en onder behandeling te gaan of niet. Ook kom je via de app meer te weten over de bij manisch-depressiviteit behorende klachten en  de oorzaak en gevolgen.

Gratis
De app is gratis te downloaden in de Apple App Store (iOS) of via Google Play  (Android)  Wie meer weten over manisch-depressiviteit vindt dat op de website van GGZ Friesland.