Droog (blijven) staan met een app

Zonnetje, terrasje, biertje, wijntje, genieten. Maar voor wie moeilijk van de drank af kan blijven, is het een ander verhaal. Een nieuwe app helpt herstellende alcoholisten sterk te zijn.

alcohol-prohibition aapDe A-Chess app zoals  de applicatie is gedoopt, kan exact ingesteld worden op de gebruiker en diens drinkpatroon. Het grote voordeel is dat je deze ‘maat’ altijd bij je hebt.

Piep
Zodra je in de buurt van een ‘bekende’ bar of slijterij komt gaat er een alarm af.  Deze alarmpiep moet je ervan weerhouden de kroeg in te gaan. Helpt de piep niet dan is er altijd nog de paniekknop. Wanneer die wordt ingedrukt, heb je contact met een behandelaar. Kortom, de app grijpt iedere keer in als je je in een risicovolle  situatie begeeft.

Universitair getest
De app is nog niet in de handel maar wordt nu nog doorontwikkeld door wetenschappers van de University of Wisconsin-Madison. Ze volgden 350 mensen, die net een complete rehab (afkickbehandeling) hadden doorlopen. De helft van hen kreeg een week voor hun ontslag een smartphone met de app, een handleiding en uitleg door hun therapeut. De andere 175 mensen kregen alleen  therapeutische gesprekken.

Uit de bocht
De appgebruikers rapporteren iedere vier maanden. Daaruit blijkt dat de app ex-alcholisten niet alleen behoedt in de fout te gaan, het is ook een uitkomst voor minder zware drinkers. De kans dat ‘lichtere’ drinkers (vier drankjes voor mannen en 2 voor vrouwen) qua alcohol uit de bocht vliegen wordt door het appgebruik aantoonbaar minder.

In Engeland is de app A-Chess gedoopt, een afkorting van Addiction Comprehensive Health Enhancement Support System’  Een hele mond vol. Misschien kunnen we hem straks in  Nederland gewoon de Niet-drinken app  noemen?

Meer informatie over de app vind je hier

 

 

2 gedachtes over “Droog (blijven) staan met een app

    • De app is nog niet op de markt, men is hem nog aan het doortesten. Excuus voor de onvolledigheid. Ik heb het voor de volledigheid ook in het artikel gezet. Zie de Engelse site voor meer info.

Reacties zijn gesloten.