Weer leren lopen met een robot

Stap voor stap leren mensen met een CVA of dwarslaesie weer lopen. In hun eigen tempo. De revalidatierobot LOPES II en fysio’s helpen hen bij de revalidatie. 

LOPES2_SintMaartenskliniek_1_kleinLOPES II helpt mensen die na een herseninfarct of dwarslaesie gedeeltelijk verlamd zijn geraakt weer beter te leren lopen. Niet door hen continu in de gaten te houden, wel door alleen te ondersteunen als dat nodig is. Dat kan omdat hij voortdurend meet hoe de patiënt loopt. Gaat dat niet goed dan ondersteunt LOPES II de patiënt bij de juiste uitvoering van de loopbeweging. Om dat te kunnen, houdt de robot de patiënt vast rondom het bekken, het onderbeen en de voet.

Werken aan herstel
LOPES II is als het ware een vervolg op loopband training.
Hij neemt het ‘mechanische werk’ van een fysiotherapeut over die daardoor intensief en op maat kan trainen met zijn patiënten. Zo wordt de fysiotherapie met dezelfde menskracht intensiever en voor een bredere doelgroep beschikbaar. En omdat de fysiotherapeut de ondersteuning telkens aanpast aan de loopvaardigheid van de patiënt wordt deze bovendien gestimuleerd zelf actief te blijven werken aan zijn revalidatie. Dat bevordert het herstel.

Op maat
LOPES II is ontwikkeld door de Universiteit Twente en de mechatronische bedrijven Moog en Demcon. De Sint Maartenskliniek en het Roessingh leverden klinische input voor het ontwikkelproces. Jos Meuleman, werkzaam bij Moog en promovendus aan de Universiteit Twente vertelt dat

LOPES II zo ontworpen is dat patiënten snel in en uit het apparaat kunnen worden gehaald. Daarnaast krijgen therapeut en patiënt tijdens de training feedback over de prestatie waardoor training op maat mogelijk wordt. Ook heeft de patiënt veel bewegingsvrijheid, waardoor hij in een veilige omgeving kan leren van zijn fouten.

Human touch
Hans Rietman, deeltijd hoogleraar revalidatiegeneeskunde en technologie aan de Universiteit Twente en directeur van Roessingh Research en Development (RRD) in Enschede, stelt:

De robotische looptrainer, die ontwikkeld is door intensieve samenwerking tussen kliniek en techniek, kan met een daadwerkelijke human touch patiënten stap voor stap verder helpen naar zelfstandig lopen.’ Hij vindt LOPES II dan ook een grote aanwinst voor de revalidatie.

Dat ook de therapeuten enthousiast over LOPES II zal niemand verbazen. Want met deze geavanceerde broer van LOPES I, die sinds 2007 werd deze gebruikt voor onderzoek door de Universiteit Twente, zijn we nu met z’n allen een echte revalidatierobot rijker.

Zien hoe LOPES II werkt? Kijk dan hier