Kwaadaardige cellen lopen tegen de lamp

Binnenkort in operatiekamers: een doktor met speciale skibril ‘ziet’  alle kankercellen en verwijdert de tumor grondig en voorgoed. Nog even doortesten en dan is het zover.

kanker tumorBij de behandeling van kanker stuiten artsen op vele dilemma’s. Een daarvan is of ze een bepaalde tumor moeten bestoken met medicijnen en radiotherapie of wegsnijden? Het laatste lijkt het meeste effectief maar  hoe bepaal je exact waar het zieke weefsel ophoudt en het gezonde begint? Om het zekere voor het onzekere te nemen, snijden chirurgen  vaak omringend (gezond) weefsel weg. Helaas, geeft ook dit geen 100% garantie dat de kankercellen wegblijven.

Augmented reality
Redenen genoeg voor het team van de Amerikaanse  wetenschapper dr. Samuel Achilefu om zich de hersenen te pijnigen over de vraag hoe ze een kankeroperatie beter kunnen laten verlopen. Ze vonden het ei van Columbus door zich de vraag te stellen ‘wat nu als we de kwade cellen gewoon konden zien?’ Ze ontwikkelden een hightech skibril met augmentend reality. Deze zogeheten goggle technologie maakt het mogelijk de kankercellen te ‘zien’ en vervolgens te verwijderen.

Geverfde kankercellen
Wie de bril opzet en naar de tumor kijkt, ziet de kankercellen ‘opgloeien’. Dat kan omdat de patiënt  ingespoten is met een kleurstof met eiwit (peptide) dat zich hecht aan de kankercellen. De ‘geverfde’ kankercellen zenden licht uit, een sensor in de bril vangt dat op en projecteert dit licht samen met andere beelden (en bevindingen) in het gezichtsveld van de chirurg. Die ‘ziet’ daardoor tijdens de operatie de kankercellen gloeien en weet dus precies waar hij moet snijden.

Verder testen
Met deze nieuwe techniek kunnen chirurgen veel preciezer opereren. Zo kunnen herhaaloperaties worden voorkomen en dat scheelt veel extra stress voor patiënten. Bovendien maakt het de behandeling goedkoper. Daarnaast zou de goggle techniek ook ingezet kunnen worden bij de behandeling van  borst- , prostaat- , long-, darm en alvleesklierkanker. De kleurstof hecht zich namelijk ook aan die kankercellen. Vooralsnog is de nieuwe methode enkel getest bij patiënten met huid- en borstkanker. Voordat het op grotere schaal kan worden ingezet zijn er meer testen nodig.

Andere methodes
Overigens zoeken ook elders ter wereld onderzoekers naar veilige operatiemethodes voor kanker. Zo hebben wetenschappers aan de Universiteit van Southamptom een verwarmd mes ontwikkeld dat dwars door weefsel kan snijden. De vrijkomende rook wordt direct geanalyseerd en aan de hand daarvan kan bepaald worden of de chirurg door gezond of kwaadaardig weefsel snijdt.

Wat is augmented reality?
Bij Augmented reality worden (digitale) beelden geprojecteerd op de werkelijkheid. Er wordt dus informatie toegevoegd aan het beeld dat je ziet. In dit bericht voegt de gorgels ‘skibril’ extra informatie over de kankercellen toe aan het beeld van de tumor dat de chirurg  ziet.