Altijd beeldbellen

Beeldzorg is hot. Steeds meer zorginstellingen bieden het aan. Steeds meer leveranciers ontwikkelen hun eigen beeldbelsysteem. Er is alleen een ding: de verschillende systemen zijn niet compatible: probleempje bij een verhuizing.

BeeldbellenMeneer Derksen (83) heeft een iPad waarmee hij kan beeldbellen met zijn dochters en met zijn zus in het buitenland. Verder spreekt hij regelmatig online met zijn vriendin of speelt hij een spelletje Wordfeud met haar. Handig want meneer loopt moeizaam en zijn vriendin ook.

Prettig geregeld met dat beeldbellen dus totdat meneer Derksen’s huis gerenoveerd moet worden en hij tijdelijk moet verhuizen. Zijn nieuwe onderkomen ligt 15 kilometer verderop, in zijn eigen dorp waren geen aangepaste woningen meer voorhanden.

Omdat de nieuwe woonplaats ook nog eens buiten de werkregio van zijn thuiszorginstelling valt, moet er ook nieuwe thuiszorg komen. Zijn ‘ouwe’ thuiszorgorganisatie ging dat regelen en sprak af met de collega zorginstelling dat zij de zorghonneurs voor meneer zullen waarnemen zolang de renovatie duurt.

Ander systeem
Mooi afgestemd, zou je zeggen, toch heeft meneer Derksen een probleem. Zijn nieuwe thuiszorgorganisatie heeft weliswaar beeldbellen in het pakket maar werkt helaas met een heel ander systeem. Daar zit hij met zijn iPad met beeldbelsysteem dat het niet doet.

‘U moet dan maar ons beeldbelsysteem aanschaffen’

zeiden de thuiszorgmedewerkers’ en ze zouden het aanvragen voor hem. Het is nu drie weken later en meneer zit nog steeds te wachten op zijn nieuwe Beeldbelsysteem. Hij is de enige niet, dat begrijpt hij  wel, maar toch, hij spreekt of ziet niemand meer.

Standariseren
Een nijpende situatie die je het liefst zou willen voorkomen. Dat willen de mensen  “Open Beeldzorg” ook. Zij streven er naar dat alle zorgaanbieders de beeldbelapplicatie aanbieden binnen hetzelfde systeem. Momenteel wordt er gewerkt aan een standaard daarvoor en zijn er gesprekken gaande   met Acitz, Vilans, Nictiz, individuele zorgorganisaties en leveranciers. Eind 2014 moet Open Beeldzorg een feit zijn. Vanaf dat moment kunnen mensen met een gerust hart verhuizen van de ene naar de andere gemeente en blijven Beeldbellen.