Bekijk het eens anders

 

Of: Angststoornissen behandelen met een VR bril

Je hebt pleinvrees (agorafobie) en wil daarmee geholpen worden. ‘Droog oefenen’ met de therapeut schiet niet echt op maar met een virtual reality bril op je hoofd wordt het een ander verhaal.

oculus Rift VR brilchermafbeelding 2014-06-15 om 21.59.45

Met een VR bril kan je, terwijl je midden in de wei staat, 360 graden beelden (en geluid) van een druk plein oproepen. Zo leer je stapje voor stapje met een drukplein-situatie om te gaan. Het principe is dat je gecontroleerd bepaalde situaties oefent, zonder dat je meteen in het diepe wordt gegooid.

Biofeedback
Virtual reality is een snelle, simpele en vooral veilige manier om spannende situaties in scène te zetten. Het bedrijf Oculus VR http://www.oculusvr.com heeft  in eerste instantie een VR bril ontworpen voor gamers. Vervolgens hebben ze wereldwijd developers kits verspreid.

Wij hebben een van die brillen gekocht, er mee geëxperimenteerd en er een online toepassing van gemaakt. Via de Oculus Rift – soms aangevuld met een koptelefoon – lijkt het alsof alles wat je om je heen ziet en hoort levensecht is. Die prikkels hebben effect op het lichaam en daarom is het ook mogelijk om al die bewuste en onbewuste fysieke reacties te meten (biofeedback) zodat de behandelaar kan zien of er vooruitgang is. Ook voor mensen een lichte verstandelijke beperking kan de Oculus Rift uitkomst bieden. Oefeningen blijven niet meer abstract maar met de bril op ‘zien’ zij letterlijk wat bedoeld wordt,

aldus Jan Dirk Bijker, een van de partners van Reik en Coolminds. Samen bedachten deze twee organisaties een manier om de Oculus Rift virtual reality bril in te zetten voor de behandeling van  (psycho)sociale problemen, angststoornissen of trauma’s.

Coolminds heeft een internet platform ontwikkeld waarop 360 graden foto en video kunnen worden worden geladen. Vervolgens worden die beelden geconverteerd (omgezet) en geschikt gemaakt voor  de Oculus Rift.  Met de VR bril op je hoofd kun je dus overal komen en zijn. Ook op plekken waar je nooit zou durven komen, of waartoe je fysiek gezien niet zou kunnen komen. Omdat je op het platform ook je eigen foto’s en filmpjes kunt uploaden, kan je nog levensechtere praktijksituaties nabootsen.

Deze maand (juni) starten Bijker en zijn partners een pilot voor de behandeling van angststoornissen bij mensen met een licht verstandelijke beperking, zowel jongeren als volwassenen en ouderen. Te behandelen angststoornis nummer 1 is pleinvrees (agorafobie).

De proef is geslaagd, als blijkt dat we met de VR bril angststoornissen net zo effectief of effectiever kunnen behandelen als met bestaande behandelingen. En als het goedkoper is.

Omdat de Oculus Rift gewoon in een koffertje mee kan, is de virtual reality bril ideaal te gebruiken op bijvoorbeeld school, werk of waar de client zich ook bevindt.

 

Iets meer over Reik en Coolminds
Reik is hét expertise- en behandelcentrum in het noorden van het land voor de behandeling en begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke handicap. Coolminds ontwikkelt samen met zorgpartners de technische basis voor therapieën, bijvoorbeeld e-learning, online (zelf)hulp, interactieve video of serious gaming en nu dus ook de Oculus Rift .