Wat je meet ben je zelf

Je hebt goed cholesterol en slecht. Het slechte kan gevaarlijk zijn voor wie er teveel van heeft. Hou het in de gaten via je smartphone.

Cholesterol metingDe cholesterolmeetapp is eigenlijk een smartcard, of liever een klemmetje waarmee je een teststripje aan de camera van je telefoon bevestigt. Het teststipje bevat een chemische stofje (regentias) dat reageert op een druppeltje bloed. Zodra dat gebeurt, fotografeert de smartphonecamera het en stuurt ’t naar de app. Die het geheel analyseert (de aanwezigheid van bepaalde kleuren zegt namelijk iets over de samenstelling van het bloed). Na het meten, lees je ter plekke de resultaten van de bloedanalyse op je schermpje. Zo kan je altijd en overal je cholesterol meten en hoef je niet meer telkens naar je huisarts

Goed en slecht
Het bijzondere aan deze test is dat hij zowel het ‘goede’ cholesterol (HDL) als het slechte (LDL) meet. Belangrijk, want de lipoproteïne in het LDL is verantwoordelijk voor het dichtslibben van je aderen.

De basis voor deze app werd gelegd door David Erickson, universitair hoofddocent van de Cornell University. Hij ontwikkelde een methode die binnen enkele seconden optische biomarkers in een druppel bloed, zweet of speeksel detecteert en er een kleurenanalyse van maakt.

Daarnaast is ook een dankwoord aan de smartphone op zijn plaats. Juist omdat vrijwel iedereen tegenwoordig een ontzettend krachtige computer bij zich draagt, en ook nog eens goed kan bedienen, komen deze en andere doe-het-zelf preventietestst binnen handbereik van vrijwel iedereen.