Ben jij al vital connected?

Meet jij al dagelijks bepaalde lichaamsfuncties met je smartphone of wearable en sein je die door naar je dokter? Het kan handig zijn, levensreddend én het is big business.

health kitGoogle heeft een heus gezondheidsplein en Apple komt binnenkort met HealthKit en bijbehorende app health’. Op de virtuele opslagplek (een centrale plek in het besturingssysteem (ios8) waarop de mac’s en de i’ draaien) kun je al je fitnes en medische apps zetten. Je weet altijd hoe het met je bloeddruk staat, je slaapritme, gewicht en beweging. Mochten je gegevens ineens flink afwijken dan neemt de app uit zichzelf contact op met een arts of ziekenhuis. Vooralsnog is dat het Radboud ziekenhuis maar Apple onderhandelt met nog meer gezondheidsinstellingen.

Zelfmeten
Reuze handig dus en het past naadloos in de ‘beweging gezond’, want gezondheid is hot. Steeds meer mensen houden hun gezondheid angstvallig in de gaten en onder controle. De zucht naar zelfmeetgezondheidapps groeit. Of de dokters op al die data zit te wachten is nog maar de vraag.

Nee
zegt Michiel Tebbes, SEH-arts daar zitten  we niet op te wachten. Tijdens het congres Digitale Ontwikkelingen in de zorg van 17 juni jongstleden legt hij uit waarom zelfmeetdata slechts gefilterd tot hem of het EPD moet komen. “Als dokter wil je niet weten wat iemands hartslag is, je wilt enkel de uitzonderingen en afwijkingen weten. De dokter kan niets met 6 weken bloeddrukmeetgegevens, wel kan hij iets met het gemiddelde over die zes weken.”

Vital jacket
Tebbes is een moderne dokter en gers van wat technologie de medici en gezondheidszorg te bieden heeft inclusief apps en wearables. Ook vindt hij een vital jacket die bepaalde waarden bijhoudt van je baby, geen overbodig ding. “Tenminste als het kind zo’n ‘meet-hemdje’ aan krijgt omdat het iets onder de leden heeft. Met zo’n vital jacket hoeft het  niet zoals vroeger 24 uur per dag aan de monitor te liggen maar kan gewoon doen en laten wat het wilt. En dat is een reuze verbetering.

Lees ook hoe belangrijk anderen het vinden dat e-Health gewoon wordt.