Weg met de slappe hap

3D geprint voedsel dat een eind maakt aan vloeibare diëten voor mensen met slikproblemen of andere aandoeningen? Science fiction? Nee, schep je bord maar lekker vol in 2015.

Oudere verpleeghuisbewoners hebben vaak slikproblemen en eten daarom uitsluitend slappe pap. Ongeveer 60 % van de huidige verpleeghuispopulatie lijdt aan dysfagie. Een aandoening waarbij het strottenhoofd niet meer goed sluit. Daardoor komen hele happen eten vaak rechtstreeks in de longen in plaats van in hun maag. Met nierfalen, longontsteking en soms erger tot gevolg.

3D geprint voedselPapjes
In de regel worden deze bewoners op vloeibaar voedsel gezet om complicaties te voorkomen. En dat is behoorlijk frustrerend want stel je voor: je ziet medebewoner genieten van heerlijk gebakken kipfilet, aardappeltjes en groente terwijl jij zelf een slap papje krijgt. Menigeen ‘eet’ daarom niet mee aan tafel. Verdwenen dus dat sociaal moment binnen de instelling. Wat meer vastigheid en bijvoorbeeld zalm dat er uitziet als zalm, kan helpen zeker als het dan ook nog de juiste  voedingswaarden heeft.

Lekker, gezond, smakelijk
Kan dat niet anders, moeten Matthias Kück en zijn collega’s van Biozoon Food Innovations in Duitsland dan ook gedacht hebben. Hun zelfgekozen opgave: vloeibaar voedsel of een alternatief daarvoor fabriceren dat lekker is, gezond en er ook nog eens smakelijk uitziet. Een tijdrovende en dure onderneming zo’n zoektocht en daarmee was er  aanleiding om antwoord te zoeken op de vraag: laten we uitzoeken wat je met 3D geprint voedsel kunt.

Derde dimensie
Zo zag het PERFORMANCE project het levenslicht. Ze voegden een derde dimensie toe aan de al bestaande 2D voedsel printers (waarmee taarten worden versierd en pizza’s met tomatensaus worden bespoten). Door nu ook een geleermiddel  toe te voegen aan het printproces krijgen groenten-, vlees- en koolhydraten een extra ‘vaste’ laag.De printer bouwt met zijn 48 sproeiers laag na laag een lapje vlees, vis of een kippenvleugel op, die letterlijk smelten in je mond.

3 D voedselprinterPerspectief
Het nieuwe 3D geprinte voedsel kan inderdaad, zo blijkt uit de proeven, een uitkomst zijn voor mensen met dysfagie. En het biedt  meer perspectief. Heeft iemand extra vitamines, eiwitten of andere toevoegingen nodig? Programmeer de printer  en laat hem de  ontbrekende voedingsbenodigdheden meenemen in het printproces. Zo eenvoudig kan het zijn om smakelijke eten te maken.

 

 

 

 

 

Bron: http://3dprintingindustry.com/2014/04/14/3d-printed-future-food/

Dit artikel is ook verschenen in de Nieuwsbrief van HealthD