e-Health: gaan we er voor?

Slimme technologie inzetten om zieke mensen of thuiswonende ouderen beter te bedienen. Om zorgprofessionals werk uit handen te nemen. Om de zorg en welzijn efficiënter en goedkoper te maken. Dat is e-Health. Ik ben voor.

Ik_ben_VOOR_roodIk ben ook voor slimme technologie die het leven comfortabeler maakt. De handige stofzuigerrobot, het per smartphone bestuurbare huis, de beeldbelapp op mijn tablat, de nanopleisters die mijn vitale functies bijhoudt, mijn wearable vestje dat me leert gezond te leven.

Soms spreek ik mensen die niet voor zijn. Artsen of zorgwerkers, patiënten, cliënten en andere gewone mensen. Ze zijn beducht voor high tech want associëren het met ‘ingrijpende veranderingen’ en die willen ze niet. Of ze hebben bliebende robots voor ogen die koel en berekenend, de warme zusterhand verdringen. Zij willen geen smartphone met medische apps, laat staan dat ze een armband of vestje met hart en longmeetsensoren willen. Ze willen hun huisdeur gewoon met de sleutel open en dichtdoen. Dat zijn ze zo gewend. Ze zijn tegen omdat ze niet weten waar ze voor moeten zijn.

Iemand zei ’t laatst zo: er gebeurt zoveel op e-Health gebied, of ICT in de zorg, of hoe noem je het, ik zie door de bomen het bos niet meer laat staan dat cliënten, patiënten of mantelzorgers weten wat ze er mee moeten.

Ze had een punt.
Of twee.

Allereerst, de naam. Waar hebben we het eigenlijk over? Over e-Health, m-Health, mobiele health, ICT in de zorg, Zorg ICT …? We gebruiken al deze termen gewoon door elkaar.
Is dat slim? Nee want hoe leg je uit waar ‘het’ over gaat als je niet weet welk ‘het’ bedoeld wordt. Kunnen we daarom afspreken dat:

e-Health gaat over alle technische, slimme innovaties in de zorg, welzijn en het gewone leven inclusief de ICT oplossingen binnen organisaties van top down tot bottum up en van links naar rechts.

Ik ben voor!

Dan de bomen en het bos. Al die slimme zorginnovaties die elkaar ogenschijnlijk overlappen. Het duizelt de mensen.
Zij, de cliënten, mantelzorgers, werkers in zorg en welzijn, werkers bij woningbouwverenigingen, gemeentes, studenten, kortom alle eindgebruikers, worden nog steeds onvoldoende geïnformeerd over:
– wat e-Health is,
– wat het inhoud en
– wat het voor hen kan betekenen.

Daarom zeg ik: laten we naar ze toe gaan om te vertellen over e-Health. Om uitleg te geven, om ze producten en toepassingen te laten zien, te laten vasthouden en uitproberen.
Want wie weet wat er ‘te koop is is en hoe het werkt, weet ook hoe hij daar profijt van kan hebben.
Ik ben voor. Gaan we ervoor?

Dit blog is een variatie op het eerder verschenen blog op Zorgkaartnederland.nl met de titel De Vooruitgang, ik ben voor !