Het zit als gegoten

Kinderen met scoliose moeten 2 tot 3 jaar een korset dragen. Een onhandig naar ding dat knelt en in de weg zit. De allernieuwste 3D geprinte brace is ‘cool’ en wordt met plezier gedragen.

bespoke-braces-scoliosis-closeup4Als je scoliose hebt, is je ruggengraat gedraaid oftewel dan heb je een ‘kromme rug’. Om deze kromming te behandelen krijg je vaak een korset (brace) aangemeten dat je een aantal jaren moet dragen. Meestal krijg je een brace voorgeschreven als je (nog) een lichte scoliose hebt.

De brace is een strak hemd van stevige kunststof dat je om je bovenlichaam draagt . Door drukpunten in het hemd wordt je ruggengraat in de goede richting geduwd. Fijn is anders, want je bent van oksel tot heup ingesnoerd ten je bent beperkt in je bewegingen. Geen wonder dat de brace vaak in een hoek belandt. Met alle gevolgen voor later van dien.

Als gegoten
Maar er gloeit licht aan de horizon nu 3Dprinters ook voor de gezondheidszorg worden ingezet. Nu kunnen er namelijk ook braces voor scoliosepatiënten perfect op maat worden geprint. Lichtgewicht korsetten van ademend materiaal die als gegoten om je lijf zitten.

Digitaal aanpassen
Het aanmeten en printen gaat vrij eenvoudig. Eerst trek je het prototype, de ‘check-socket’, aan. Zit en voelt dat goed dan wordt de onderlaag, de binnenkant, gedigitaliseerd. Dat is om de brace verder aan te passen op alle hobbeltjes en kuiltjes in je lijf. Zodra dat allemaal gebeurd is, wordt een zogeheten Bespoke Brace geprint met de 3DS ‘selectieve laser sintering (SLS)-technologie. Deze techniek staat voor optimaal comfort, flexibiliteit en duurzaamheid. Allemaal bedoeld om de brace zowel qua uiterlijk, ontwerp als dragersgemak 100% effectief te maken.

Cool
De brace is getest in het Children’s Hospital van Oakland. Kinderen die het 3D model zagen, wilden het direct hebben, zo cool vonden ze het. Het kost even wat (investeren in een 3D printer) maar dan heb je ook wat. Uiteindelijk levert deze maat-aanpak immers ook weer geld op: destemeer  kinderen en jongeren met lichte scoliose deze op maat geprinte corrigerende korsetten dragen, desteminder ‘zware’ scoliosepatiënten er laten komen. En dat betekent weerminder dure behandelingen .

Meer informatie over de 3 D printtechniek vind je hier en meer info over scoliose vind je  bij de scoliose vereniging