Je reinste Pavlok

Het hangt om je pols en trilt. Opstaan! Twee keer snoozen? Je krijgt een schokje. Hoe een armband met elektrische schokjes je patroon kan veranderen. Je reinste Pavlov, deze Pavlok.

Ivan pavlovOp dieet zijn en toch die zak chips leeg eten. Je voornemens om lekker gezond te gaan leven laten smoren in een uitslaapsessie of een hangout van uren op Facebook.

Het idee voor de Pavlok, een polsbandje dat kleine electroschokjes en signaaltjes afgeeft, komt van Maneesh Sethi auteur en blogger. Nieuwsgierig als hij was naar de reden waarom mensen toch maar steeds verkeerde keuzes maken.

Toen hij er achter kwam dat hij zo’n 30 uur per week aan Facebook besteedde, huurde Sethi in 2012 iemand in om hem iedere keer dat hij naar Facebook keek een klap voor zijn kop te geven…. 

Conditioneren
Sethi wilde uitzoeken hoe deze irritante, nare en daarmee jezelf kwellende gewoontes ontstaan. Diverse theorieën en therapieën passeerden de revue waaronder Pavlov met zijn conditioneringtheorie. Dit bracht Sethi op het idee van de Pavlok: Een armbandje voorzien van de nodige technische snufjes en sensoren die de drager letterlijk laat schikken als hij iets doet wat niet ‘mag’.

Toch weer een chips uit de zak pakken of de wekker nogmaals op sluimeren zetten … tzzz je krijgt een schokje. Onze hersenen willen pijn voorkomen en daarom gaan we onze gewoontes aanpassen. Zo simpel is het.

Maatje
Maar er is meer: Sethi voegt aan de Pavlok ook een sociaal element toe. Je wordt namelijk gestimuleerd samen te werken met een partner, je buddy. Met hem (of haar) bespreek je je voornemens en hij volgt jou via de app of Facebook. Heb je niet je (voorgenomen) ding gedaan, dan buzzt hij je. De gedachte hierachter is dat je natuurlijk geen watje wil zijn in de ogen van je maatje en daarom doet wat je gezegd hebt.

Of de Pavlok straks werkelijk je gedrag gaat veranderen en jouw to-do list minimaliseert hangt natuurlijk in hoge mate af van jouw eigen keuze: doe je de armband om of laat je hem af?

Sethi wil de Pavlok via crowdfunding op de markt brengen. Als dat lukt is hij begin 2015 te koop in de V.S. voor zo’n 250$.

Bron