Meer controle voor ALS-patiënt

Mensen met de spierziekte ALS raken langzamerhand verlamd. Met een vorm van draagbare technologie – de Brain Controlled Wearable App – kunnen ze de controle over hun leven weer terug krijgen. De eerste ‘proof of concept’ ligt klaar.

ALS-concept-infographic-ENJaarlijks lijden 400.000 mensen aan ALS of een andere neurodegeneratieve ziekte. Aandoeningen waarbij zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg geblokkeerd worden waardoor de spieractiviteit afneemt met vaak totale verlamming tot gevolg.

Maar waar het lichaam niet meer functioneert, doen de hersenen dat vaak nog wel. Reden voor de twee elektronicagiganten Phillips en Accenture om Brain Controlles Wearable App te ontwikkelen. Een app waarbij je met je hersenen, stem of ogen commando’s kunt geven om dingen in huis aan te sturen.

Vooralsnog gaat het daarbij om de ‘eigen’ producten van Philips zoals een SmartTV (met TP Vision), slimme HUE-verlichting en de Lifeline medische alarmeringsdienst,

Hersengolven vertalen
Onderdeel van de Brain Controlles Wearable App is een draadloze headset (de Emotiv Insigth Brainware) die je hersengolven registreert en ze vertaalt naar begrijpelijke informatie. Bij de Emotiv-technologie vangen sensoren in de koptelefoon de elektrische hersensignalen op en identificeren de gedachten, gevoelen en gezichtsuitdrukkingen. De draagbare display ‘leidt’ deze informatie naar het applicatiemenu waarin de patiënt zelf kan navigeren. De patiënt ziet als dus het ware een menu met zijn eigen gedachten en gevoelens voor zich en kan de controle weer terugnemen.

Bestaande technologie
De appontwikkelaars hebben verder geborduurd op de technologie uit de Lifeline Medical Alert Service serie. Hiermee kan iemand namelijk met zijn ogen of stem (spraakopdrachten) van te voren samengestelde boodschappen communiceren. Hij of zij kan vragen om medische hulp en de televisie of verlichting bedienen. Zodra de wearable display en de Emotiv Insight Brainware zijn verbonden met een tablet, kan de ALS-patiënt met hersencommando’s, de stem of de ogen de TV, verlichting of het alarmsysteem besturen.

Deze nieuwe ‘proof of concept’ maakt duidelijk hoe technologie de kwaliteit van leven van ALS-patiënten kan vergroten, Want hoewel zij de controle over hun spieren en ogen verliezen, kunnen ze toch met hun hersenen nog steeds commando’s geven om apparaten in hun thuisomgeving te besturen. Wanneer de nieuwe technologie op ‘de markt’ komt is nog niet duidelijk maar dat er uitzicht is voor mensen met ALS, is zonneklaar.

Een gedachte over “Meer controle voor ALS-patiënt

Reacties zijn gesloten.