Rose verlicht thuiszorg

Stel je voor een zorgrobot die een appel voor je pakt, de magnetron bedient, de deur opent. Een robot, die je helpt je bij het dagelijks leven. Het prototype is er al en wordt nu uitgetest.

Rose de thuisrobot  Rose heet ze, de op afstand bestuurbare robot voor zorg bij mensen thuis of in een instelling. Ze kan worden bestuurd vanuit een zorgcentrum of vanaf een tablet bij de klant thuis.
De Technische Universiteit Eindhoven wilde in 1014 een prototype ontwikkeld hebben met met het project TSR (Tele Service Robot). Dat is behaald. Nu moet Rose nog veel meer handelingen leren en doorloopt daarom vanaf oktober een 1,5 jaar durend leerproces bij verschillende (thuis)zorgorganisaties.

Proeftuin
Het is de bedoeling dat Rose structureel groeit in deze leer- en ontwikkelperiode. Haar software wordt gaande de rit verder ontwikkeld, aangepast en geüpdatet doordat Rose leert zich te specialiseren in zorgprocessen. Zij wordt daarbij geholpen door ontwikkelaars, zorgprofs en cliënten in de verschillende proeftuinen.

Bij Thebe in Breda wordt Rose ingezet in twee ouderenzorginstellingen. Bij Zuidzorg in Veldhoven loopt Rose mee in thuiszorgsituaties en bij Siza in Arnhem e.o. biedt ze de helpende hand in de zogeheten Paswoningen. Daar wonen mensen met een beperking zelfstanding in woningen volgebouwd met slimme techniek. De ontwikkelaars, zorgprofs en cliënten bepalen er samen wat de robot moet (kunnen) doen, hoe dat het best kan en (na de testperiode) wat eraan verbeterd kan worden.

Teleoperated
Rose is een zogeheten teleoperated robot die gedeeltelijk op afstand wordt bestuurd. Loopt ze bijvoorbeeld vast dan moeten mensenhanden (de operator) haar besturen. In de proefperiode onderzoekt men ook of en in hoeverre de cliënten van Siza zelf de robot kunnen besturen. Over drie jaar, zo is het idee zal Rose in productie genomen worden de aanschafprijs zal zo’n 20.000 euro zijn.

Belegging
Maar wie kunnen zich nu zo’n robot veroorloven? Twintigduizend euro is best een groot bedrag zeker als je daar ook nog de kosten van zorgmedewerkers die de robot op afstand besturen bij moet optellen. Volgens de ontwikkelaars valt dat wel mee. Er van uitgaand  dat de robot vijf jaar mee gaat, kost het 13 euro per huishouden per etmaal incl. onderhoud. Daar komen dan nog 80€ salariskosten bij voor één medewerker die vijftien robots beheert. Kortom, voor  93 euro per dag heb je een robot inclusief ondersteuning in huis. Een koopje vergeleken bij  een dag in het verpleeghuis: 200 euro. Misschien is het wel de moeite waard om -bij wijze van belegging in je eigen oude dag- nu al te gaan sparen voor je eigen zorgrobot. En met de grotere vraag worden dan misschien aantrekkelijker en kleine robots gemaakt want Rose is zoals op het filmpje te zien is, nogal een gevaarte in huis.

Om Rose anno 2014 e.v. te ontwikkelen hebben de TU en CbusineZ, een dochteronderneming van zorgverzekeraar CZ, de  Rose bv opgericht. De provincie Noord-Brabant betaalt er aan mee en voor Thebe en ZuidZorg spring het CZ fonds financieel bij.

Wil je meer weten over hoe het project Rose binnen Thebe gestalte krijgt? Mail: mariette.hertoghs@thebe.nl projectleider robot Rose Thebe BredaMeer info over robot Rose via Henk Zeegers, zeegers@robot-rose.nl, Kees van Hee, hee@robot-rose.nl en op de site  

 

Een gedachte over “Rose verlicht thuiszorg

  1. Pingback: Rose leert al doende | Zorgmag

Reacties zijn gesloten.