Weer een bezoek aan de specialist bespaard

Amsterdamse gezondheidscentra gaan met hun tijd mee. Sinds deze zomer kan je naar healthspaces, online praktijken waar je onder andere e-consulten kunt aanvragen.

teledermatologieHet Gezondheidscentrum Helmersstraat heeft het spits afgebeten met de online praktijk. Patiënten kunnen een e-consult aanvragen en ook zelf hun dossier beheren. Daarnaast voorziet de digitale praktijk in een bibliotheek en is er zelfs virtuele behandeling mogelijk. Voor wie wil stoppen met roken bijvoorbeeld. Al met al komen er steeds meer online behandelingen en je herhaalrecepten worden vaak ook al online geregeld.

Telecardiologie
Bij Gezondheidscentrum De Vaart wordt bijvoorbeeld al telecardiologie ingezet. Dat komt er op neer dat de praktijkondersteuner bij hartklachten een ECG maakt. Vervolgens verstuurt hij dit samen met de anamnese en andere informatie via internet naar de betrokken zorgverleners die dezelfde dag een advies geven. Als patiënt hoef je dus niet meer (direct) naar de cardioloog.

Teledermatologie
De andere locaties van Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra (SAG) ‘doen aan’ teledermatologie.
 Wie een huidprobleem heeft, gaat naar de huisarts die er foto’s van maakt. Foto’s plus jouw gegevens worden digitaal naar een dermatoloog gestuurd. Die stelt een diagnose en adviseert de huisarts een bepaalde behandeling in te stellen. Handig wederom want je hoeft niet naar het ziekenhuis en de specialist, tenzij de laatste het nodig vindt jou wel te zien natuurlijk.
En voor wie het zich afvraagt: de internetverbinding is zwaar beveiligd.

Hier vind je meer info over de Amsterdamse gezondheidscentra