Aanhaken bij de vooruitgang

Wat de toekomst brenge moge: dat was het grote thema van het symposium Wonen 2040 van de Omring eind augustus. Jan Depping van Microsoft, Daan Domen van Focus Cura en Alexander Koppling respectievelijk software-ontwikkelaar, zorgfuturist en whizzkid gaven hun visie op ònze toekomst.

IMG_2589Een visie is een visie als het ook een boodschap in zich draagt.
Liefst een waar we ons aan vast kunnen houden. De boodschap van de 26e:
Haak aan bij de technologische vooruitgang.

Laten we onze ogen richten op een natuurlijk en intuïtief gebruik van technologie, vindt de softwareontwikkelaar. Vooral belangrijk met het oog op de ouderenzorg. Juist de senioren en hoogbejaarden, moeten er toch mee om kunnen gaan.
De ouderenzorg vormt de grootste groeimarkt zeker als je dat afzet tegen het krimpend zorgbudget, sneuvelende bejaardenhuizen en overbelaste mantelzorgers.

Intuïtief te gebruiken technologie? Wat is dat? Makkelijk te bedienen interfaces. Producten die computers worden. The internet of things. Dan hebben we het over dingen als:

  • de koelkast die bijhoudt wat er in zit en aangeeft wanneer aankopen gedaan moeten worden;
  • het aanrecht dat een touchscreen is om de kraan open of dicht te zetten;
  • intelligente gloeilampen (devices) die het menu of recept op het aanrecht of de muur projecteren en ‘controleren’ of je je pillen wel genomen hebt.

De komende generatie devices worden veel slimmer. Die ‘regelen’ al lang je huis en adviseren jou bovendien hoe je je huis het best kunt inrichten qua zuurstof, licht, warmte en dergelijke. Met gloeilampen die je emotie meten bijvoorbeeld en sensoren die met elkaar, andere apparaten en met mensen communiceren.

Ouwe koek
IMG_2593Het is de tijd voor een koppeling tussen technologie en zintuigen. Dat kan omdat al die apparaten allerhande gegevens over jou en het gebruik verzamelen: de big data.
Big data betekent (big) money. Het gaat niet meer om de kwaliteit van data maar om de kwantiteit.
Algoritmes om softwareprogramma’s te ontwikkelen? Ouwe koek. De computers zijn al zo slim dat ze zelf op zoek gaan of ‘iets’ misschien al bedacht is en gecombineerd kan worden met ‘iets‘ anders.
Computers denken niet in oorzaak en gevolg maar in patronen. Dat is namelijk het enige wat ze kunnen. Voor een online vertaalmachine heb je alleen nog maar zinnen nodig die al een keer vertaald zijn.

Geloof
We leven in een tijdperk waarin technische innovatie een grote maatschappelijke impact heeft. De vraag is of we dat aankunnen? Gaan we het systeem geloven? Vertrouwen we er op dat de computer ons goede adviezen geeft? De ouderen van vandaag wel.
Zij lopen voorop. Zij die door telemonitoringapps en videozorg in de gaten worden gehouden, vinden dat hartstikke fijn, aldus de zorgfuturist.
Dat is een geruststellend idee.
Het is ook fijn voor de whizzkid die nu al droomt over de vooruitgang. Sterker nog, hij werkt en speelt er al mee.
En last but not least, is het fijn voor mij. Ik wil die slimme lampen en een implantaat die mij vloeiend Italiaans laat spreken zodra ik in Italië ben. En als het even kan, wil ik het NU.

 

 

Een gedachte over “Aanhaken bij de vooruitgang

Reacties zijn gesloten.