Glaucoom? Secure oogdrukmeting is essentieel

Voor mensen met glaucoom (staar), kan een smartphone een soort privé labje worden. Door een kleine sensor in een kunststof ooglens te implanteren en een speciale optische adapter te monteren op de smartphonecamera, verwerk je alle essentiële te meten data via de smarthpone.

GlaucoomGlaucoom is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van blindheid. Een Israelisch onderzoeksteam werkt daarom hard aan een oplossing voor mensen met zo’n degeneratieve oogziekte.

Nauwkeurige oogdrukmetingen zijn essentieel voor de diagnose en behandeling van glaucoom en moeten daarom heel secuur gebeuren. Dat is echter niet zo eenvoudig want het meten van de intraoculaire druk (IOP) wordt door  verschillende factoren beïnvloed. Zo kan iemands lichaamshouding al zorgen voor een andere oogdruk. Zie hier het belang van betrouwbare metingen.

Waterdicht meten
De onderzoekers menen nu een waterdicht meetsysteem gevonden te hebben waarbij de meetgegevens ook nog eens verzameld worden op de smartphone. In de kunststoflens die mensen met glaucoom vaak aangemeten krijgen, wordt een sensor ingebouwd met een software applicatie. Daarmee kan de intraoculaire druk zeer nauwkeurig gemeten en geanalyseerd worden. Met deze aldus verzamelde data ontstaat een betrouwbaar beeld van iemand’s oogdruk. De smartphone applicatie stuurt deze data door naar de oogspecialist, die aan de hand daarvan de patiënt thuis in de gaten kan houden. Dat is dan weer mooi meegenomen want zo hoeft de patiënt niet telkens naar de oogkliniek.

Wanneer de nieuwe methode beschikbaar komt, is nog niet bekend.