Laagdrempelige hulp voor mensen met psychische problemen

Maandelijks zoeken circa 18.000 mensen via Google informatie over burn-out, stress, angst en relatieproblemen. De overload aan informatie maakt dat ze vaak door de bomen het bos niet meer zien. OpenZorg.net maakt het hen makkelijker.
Homepage OpenZorg.net

Je herkent het misschien wel, hulp of advies vragen over gevoelige onderwerpen dat doe je niet zo makkelijk. De drempel is vaak te hoog.
Bij OpenZorg.net heb je de mogelijkheid je situatie of vraag anoniem voor te leggen aan deskundigen. Dit ter oriëntatie op mogelijke oplossingsrichtingen en om deskundigen in je eigen regio te vinden. Je kunt er zowel zoeken op woonplaats als op onderwerp. Heb je eenmaal advies van een of meerdere hulpverleners gekregen, dan kan je desgewenst direct online een afspraak maken: een fysiek of een online consult.

Toegevoegde waarde
De ambitie van het nieuwe online e-Health platform is om de zorgvrager en deskundige op een innovatieve manier met elkaar te verbinden. Mensen die kampen met psychische, mentale of levensproblemen kunnen, desgewenst anoniem, via het platform hulp krijgen van een therapeut en/of psycholoog, coach of andere deskundige.
Zie het zo: je ervaart een probleem, gaat naar internet en komt bij OpenZorg.net. Hier stel je anoniem je vraag, lees je misschien nog een blog en krijg je antwoorden van verschillende coaches en therapeuten. Afhankelijk van de verkregen informatie en hun profielen besluit je of je een (video)consult afneemt.

Invalshoeken en expertises
Misha de Sterke, een van de oprichters van het platform uit legt uit dat je op OpenZorg.net van meerdere hulpverleners tegelijkertijd advies kunt vragen. “Zo kan je als hulpvrager jouw probleem vanuit verschillende invalshoeken en expertises benaderen. Een psycholoog heeft nu eenmaal een andere kijk op een bepaald probleem dan een voedingsdeskundige terwijl beide perspectieven waardevol kunnen zijn. Gezond leren eten bijvoorbeeld kan helpen je ook anderszins gezond te voelen. Dat heeft een zelfde effect als bijvoorbeeld bewegen.”

Video consult
Video popup openzorg.netOpenZorg.net is geen community en er vinden geen discussies plaats. Wel is het een platform dat mensen met problemen verder helpt. Dat gaat onder andere via videoconsult want die kunnen de fysieke behandelrelatie tussentijds versterken.
Voor de coach of therapeut is OpenZorg.net een online tool. Hij of zij meldt zich aan op de site, maakt een profiel aan, vermeldt zijn/haar praktijk, de hulpverleningservaringen en behandelmethodes. En voilà, je bent als behandelaar vindbaar in de regio.

Motiverend
Op een online platform heb je in principe geen ‘live’ contacten, bevordert het daarom niet juist de eenzaamheid of isolatie van mensen met problemen, vragen we de oprichters. Misha betwijfelt dit.

“Depressieve mensen die nu de deur niet uit komen, vinden op het platform wellicht goede antwoorden en/of inspirerende blogs die hen stimuleren met hun problemen aan de slag te gaan. Een videoconsult met een coach is, zo denken we, laagdrempeliger dan de deur uit te moeten voor zo’n gesprek. In die zin is een videoconsult motiverender.”

Nog gratis
Op dit moment experimenteren vijf coaches met een nieuwe videoconsultmodule. Doel is te kijken hoe cliënten dit ervaren en hoe hoog de gebruikersvriendelijkheid scoort. Het platform is dus in ontwikkeling. Daarom zijn de diensten voor coaches en therapeuten nu nog gratis. Samen met hen wordt het pakket aan diensten verder ontwikkeld en geoptimaliseerd. Ook het beantwoorden van online gestelde vragen is nog gratis. Zodra daar live of videoconsulten uitvoortvloeien, wordt er een tarief gerekend.

Blended care
Tot nu toe ‘werft’ het jonge platform de hulpverleners en coaches via social media. Met tweets als                        Welke ‪#ggz instelling wil experimenteren met video consults ter versterking van de offline therapie? Meld je aan via info@openzorg.net ‪#zorg

Echt blended care dus dit OpenZorg.net met de online werving en zijn tijd en plaatsonafhankelijke therapie en coaching. In de toekomst wil OpenZorg.net hun online verder dienstenpakket met eenvoudige digitale interventies. Denk aan push berichten, whatsapp, sms, videoconsults via de mobiel. Deze interventies kunnen, zo geloven Sterke en De Vries, terugval voorkomen. Tegelijkertijd heeft de behandelaar hiermee een monitoringsinstrument op afstand in de hand..

Misha heeft OpenZorg.net samen met Maurice de Vries opgericht. Misha is communicatiestrateeg en Leanprojectmanager, Maurice is UX designer en Art director.

Voor vragen over OpenZorg.net neem contact op met Misha de Sterke via; info@openzorg.net of 06 23 42 79 67