Pak het op, hou het vast

Iets vastpakken, oppakken of jezelf ergens aan vasthouden is knap lastig als je artritis hebt. Ook mensen die een beroerte hebben gehad of spierproblemen hebben, kunnen in de regel hun handen niet meer goed gebruiken. Om hen letterlijk meer greep te geven op hun leven, wordt de ironHand ontwikkeld.

Ironhand robothand 2De IronHand is een robotische handschoen. Een uitkomst voor die mensen die hun handen niet meer goed kunnen gebruiken, of er minder kracht in hebben. Ze trekken de handschoen aan, krijgen een krachtigere handgreep en kunnen weer dingen oppakken, vastpakken en andere noodzakelijke handbewegingen maken.

In de robothandschoen is een monitorfunctie verwerkt. Handig want zo kunnen de dragers hun randfuncties goed oefenenen. Ze krijgen daartoe via de tv, pc of smartphone een eigen oefenprogramma op maat voorgeschoteld.

Sensoren
Het werkt zo: de sensoren in de IronHand verzamelen de informatie over het gebruik van de handschoen en houdt alle veranderingen over onder andere de grijpfunctie nauwlettend in de gaten. Met de aldus verzamelde gegevens worden zowel de risico’s op (verergerende) functionele beperking in kaart gebracht als de input verzamelt voor trainingen van spierkracht en handfunctie. Wanneer deze gegevens in de software ingevoerd zijn, rolt het oefenprogramma op maat er uit.

De  ironHand is een project van Roessingh Research and Development Enschede en het Nationaal Ouderenfonds. Voor de financiering tekenen het Ambient Assisted Living (AAL) Joint Programme en de Nederlandse, Zweedse en Zwitserse overheid. De handschoen wordt momenteel getest door ouderen in deze drie landen. Het project loopt van met 30 april 2017.

 Meer informatie vind je op de website van het project.