Reanimeren

Stel je loopt op straat en iemand wordt onwel. Wat doe je? Je pakt je smartphone, activeert je reanimatieapp en geeft de persoon in kwestie een hartmassage.

reanimeren kan je lerenMaar ho, wacht even gaat dat wel goed? Helpt die reanimatieapp je wel het juiste te doen? In de meeste gevallen niet dus, zo stellen  Marco Kalz (Open Universiteit) en collega’s in Journal of Medical Internet Research vast. Veel van deze apps voldoen namelijk niet aan de huidige richtlijnen. Dit werd duidelijk nadat Kalz en zijn collega’s zes medische specialisten en artsen van de Spoedeisende Hulp vroegen de apps uit te proberen. Het resultaat loog er niet om: de meeste apps zitten vol fouten  als het gaat om de procedures die gevolgd moeten worden.

App plus cursus
Gelukkig voldoet de Reanimatie App van de Nederlandse Hartstichting wel aan de nieuwe richtlijnen. Dus wie wijs is download de app hier en meldt zich hier aan voor een reanimatiecursus. Want hoe handig de app ook is, enkel op de cursus leer je precies welk tempo je bij hartmassage moet aanhouden en welke druk je op de borstkas moet uitoefenen.