Wearables voor je hart en huid

Wearables zijn in zwang. Je kunt er je gezondheid mee in de gaten houden, je fitheid en je ‘schoonheid’. Neem nu de vrijwel onzichtbare, ultradunne en comfortabele wearable die 24 uur per dag je hart- en huidconditie meet. Handig voor mensen met (vermeende)hartklachten en voor de cosmetica industrie.

draagbare huid sensor meet lichaamstemperatuurAmerikaanse onderzoekers van de Northwestern University en de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign hebben het ‘dingetje’ van ongeveer 2 vierkante centimeter, ontwikkeld. Het bestaat uit duizenden vloeibare kristallen en buigt en strekt mee met de huid. De kristallen geven de lichaamstemperatuur aan, meten het vochtgehalte in de huid en veranderen van kleur zodra er potentiële problemen dreigen. Zodra de wearable verkleurt weet de drager dat er iets aan de hand is met zijn hart.

24/7
Temperatuurveranderingen op het oppervlak van de huid zeggen iets over de snelheid van de bloedstroom. Met de wearable op je huid, kun je aan de hand van de van kleur veranderende kristallen het verloop van je huidtemperatuur aflezen. Sterker nog, binnen 30 seconden rekent het programma die (temperatuur)informatie om en geeft je een nauwkeurige gezondheidoverzicht. Een overzicht met interessante informatie in relatie tot je cardiovasculaire gezondheid.
Wie de wearable de hele dag draagt, heeft zodoende een 24/7 gezondheidsmonitor.

Crème
Omdat de 3.600 vloeibare kristallen in de wearable net zoveel gegevens (data) verzamelen als de infrarood-technologie die momenteel wordt gebruikt in ziekenhuizen, wordt het hartonderzoek ook nog eens veel goedkoper. De infrarood-technologie is duur en alleen geschikt voor laboratorium- en klinische toepassingen. De huidsensor in de wearable daarintegen is goedkoop én draagbaar. Dit biedt natuurlijk vele mogelijkheden en maakt de wearable bovendien ook  interessant voor bijvoorbeeld de cosmetica industrie. Want hoe makkelijk is het straks om de droogte van iemands huid te meten en daar gelijk een geschikte crème voor te leveren.