Weer lopen als een kievit

Vroeger als je een been moest missen, kreeg je een kap met daaraan een stok om je stomp gebonden. In de toekomst krijg je een robotprothese. Nu is er alvast de ITAP; een prothese in je bot geïmplanteerd die je laat  lopen en voelen.

Robotprothese voelt als echt beenITAP staat voor intraossale transcutane amputatie prothese. In goed Nederlands: een prothese die rechtstreeks met “stekkertjes” in het bot wordt geïmplanteerd en daar ook een pijnstillende werking heeft.
Met deze prothese krijg je als geamputeerde (levens)echt gevoel in je kunstbeen en kan je normaal lopen. Ook het pijnlijk schuren van prothese op overgebleven bot en huid, behoort tot het verleden.

Hertengewei
De ontwikkelaars van de Universiteit van Londen en de Royal National Orthopaedic Hospital hebben zich laten inspireren door hertengeweien. Net als bij het gewei is het metalen gedeelte van de prothese, dus het deel dat in het bot steekt, poreus. Dat is daardoor makkelijk te infiltreren met de ‘stekkertjes’. Omdat de buitenkant van de prothese echter hard is, laat het niets door, ook geen bacteriën. Daarmee is ook de kans op infecties minimaal.

Kilimanjaro
De eerste reeks proeven met ITAPs voor tot 20 centimeter boven-de-knie amputaties, zijn geslaagd. Veel testers zeggen meer (en beter) kwaliteit van leven te hebben met hun nieuwe prothese. Zo kan Mark O’Leary, die zijn ITAP in 2008 kreeg, weer alles voelen met zijn ledematen. Hij heeft met zijn kunstbeen zelfs de Kilimanjaro beklommen.

Nog een jaar
De onderzoekers en ITAP de fabrikant, Stanford Implantaten, verwachten over 12 tot 18 maanden nog meer resultaten binnen te krijgen. Zijn ook die proeven succesvol dan wordt de ITAP in nog meer ziekenhuis in Engeland toegepast. Pas na goedkeuring door het FDA zijn deze protheses ook verkrijgbaar in VS en kunnen ze hun weg vinden naar overige landen.