Goed nieuws voor COPD patiënten

De gezondheidstoestand van COPD patiënten verslechtert in de loop der tijd en genezing is niet mogelijk. Reden genoeg om deze patiënten zeer regelmatig op consult te laten komen. Straks volgt een mHealth programma deze mensen op de voet.

Radboud wearable copdCOPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Mensen met deze aandoening(en) krijgen een slimme pleister die via sensoren de activiteiten, hart en longfunctie van de patiënt meet. De aldus verzamelden gegevens worden naar de Philips cloud gestuurd, het Health Suite Digital Platform, waar de specialisten van het Radboud ze kunnen ‘ophalen’. Daar worden de zogeheten eCareCompanion en eCareCoordinator apps voor gebruikt.

Real time inzicht
Met deze applicaties krijgen ziekenhuizen, patiënten en familieleden of mantelzorgers real time inzicht in alle data van medische apparatuur, de medicatie en medische voorgeschiedenis. Ook kunnen met dit mHealthprogramma waarschuwingen of meldingen gegeven worden. Daarnaast krijgen artsen en specialisten desgewenst dagelijks samenvattingen van iedere patiënt, kunnen ze behandelplannen opstellen of wijzigen en vitale functies als bloeddruk, gewicht en andere meetwaardes bekijken.

De voordelen
De data die de wearable doorgeeft aan het digitale gezondheidsplatform  geeft zowel patiënt als de behandelaar doorlopend zicht op de gezondheidssituatie. Bovendien hoeft de patiënt niet telkens naar het ziekenhuis voor een consult. Als je nagaat dat het gaat om zo’n 300.000 mensen met COPD zal dit de kosten van de gezondheidszorg aanzienlijk drukken.

Cloud
De  communicatie tussen arts en patiënt en de uitwisseling van de gegevens die de wearable oplevert, vindt plaats op de nieuwe gezondheidscloud van Philips. Hiermee zet de voormalige gloeilampenfabrikant weer een ferme stap richting gezondheidsplatform voor patiënten en zorgverleners. Op het platform moeten staks ook onder andere EPD’s, behandelplannen, diagnose, bewakingsprogramma’s, monitoringapps hun plaats krijgen. Philips bouwt het platform niet alleen maar betrekt er ook soft- en hardwarebouwers, gezondheidszorginstellingen en patiënten zelf bij.

Toekomstplannen
Het Radboud en Philips willen in de toekomst ook samenwerken op het gebied van chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten bedienen. Het Radboudumc is overigens het eerste Europese academische ziekenhuis dat het HealthSuite Digital Platform inzet.

Bron:  Radboudumc