Virtual reality: voer voor psychologen

Er is een goedkope virtual reality-headset die werkt met een smartphone. Binnen de GGZ wordt al aardig geëxperimenteerd met VR. Nieuw voer voor psychologen?

Archos Virtual reality brilDe nieuwe Franse Archos VR-headset bestaat uit een groot, zwart blok dat je voor je ogen zet en waarin je je smartphone schuift. Met deze installatie op je hoofd kun je virtual reality-games spelen en 3D-films bekijken. Misschien dat deze goedkope VR bril (want nog geen 3 tientjes) ook de GGZ hulpverleners en hun cliënten aan een grote sprong voorwaarts helpen

Virtual Reality (VR) gooit nu al hoge ogen in de GGZ en wordt ondermeer ingezet bij de behandeling van angststoornissen en agorafobie. De VR bril leert mensen die hieronder gebukt gaan om te gaan met hun angsten. Zij kunnen met de VR-bril op, de voor hen angstige, situaties oefenen in een nagebootste realiteit.

VR en diagnostiek
Inmiddels wordt onderzocht of VR ook kan helpen bij diagnostiek. Als dat mogelijk is, kunnen behandelaars namelijk zien of en hoe (sterk) een stressvol persoon met negatieve gedachten reageert op bepaalde situaties. Dit was althans het uitgangspunt van Engelse onderzoekers die de mogelijkheden van Virtual reality binnen de GGZ behandeling onder de loep namen.

Virtuele treinrit
Aan het onderzoek deden 106 mensen (zonder een psychose) mee. Zij waren in een ziekenhuis terecht gekomen nadat ze waren aangevallen en geslagen. Binnen 4 weken na die gebeurtenis deden ze mee aan een Virtual Reality ‘treinrit’. Zes maanden later kwamen ze voor een vervolgonderzoek, toen gingen de onderzoekers na in hoeverre deze mensen last hadden van psychische klachten.

Voorspellen
voorspellenWat bleek? Aan de hand van hun reacties op de VR-treinrit kon worden voorspeld in welke mate ze een half jaar later klachten ontwikkelde. Zo werd duidelijk dat iemand die in de virtuele omgeving achterdochtig werd, zes maanden later ook werkelijk paranoïde symptomen vertoonde. En bij degene die tijdens de ‘treinrit’ zijn aanval herbeleefde, werd na een half jaar Posttraumatische Stresssymptomen waargenomen.

Het voorspellen van reacties met Virtual Reality lijkt dus betrouwbaar en een aanvulling voor de reguliere klachtmetingen. Reden voor psychotherapeuten, psychiaters en andere GGZ hulpverleners om nu maar direct zo’n voordelige VR-bril aan te schaffen?

De Nieuwe Archos Virtual Reality bril kost €29,99 en werkt met elk mobiele besturingssysteem. De VR lukt het best met een smartphone die een quadcore-processor heeft en full hd-scherm van tenminste 5 inch. Bestellen kan o.a. op http://www.archos.com. 

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24708073