eHealth: je krijgt er een gezond kind van

eHealth alleen voor oudere of zieke mensen? Wel nee, er zijn ook e-Healthtoepassingen voor aanstaande mama’s en papa’s.

BabybalanceBen je zwanger en wil je weten hoe het met je conditie is, je bloeddruk, je suiker? De meest voor de hand liggende oplossing anno 2014 is: blijf het slimme armbandje of de smartwatch dragen die je bij het sporten gebruikt. Hiermee en met het regelmatige bezoek aan de vroedvrouw of huisarts houd je je zwangerschap goed onder controle. Maar voor wie meer wilt zijn er ook diverse online coachingprogramma’s.

Professionele video’s
Babybalance bijvoorbeeld is zo’n online coachingprogramma voor wie wilt weten wat er eigenlijk mee moet naar het ziekenhuis voor de bevalling. Hoe je je baby een luier omdoet, hoe borstvoeding werkt, hoe je een baby kunt masseren en meer van die vragen die opppiepen als je zwanger of net bevallen bent. Op de site vind je tal van voorlichting- en instructiefilms over onderwerpen rond zwangerschap en pas geboren baby’s. Professionele video’s die zijn gemaakt volgens de richtlijnen voor kraamzorg én zijn gebaseerd op de praktijk van ervaren kraamverzorgenden. Nu nog enkel in het Nederlands maar over een tijdje zijn de video’s er ook in het Engels, Frans, Spaans, Arabisch en Turks.

Gezonde zwangerschap
Nog zo’n slimme ‘tool’ is het online coachingsprogramma: Slimmer Zwanger. Bestemd voor mannen en vrouwen met een kinderwens. De gedachte achter dit programma is dat mensen die gezonder eten en leven hun kans op zwangerschap vergroten en minder problemen krijgen tijdens de zwangerschap. Het resultaat: een normale bevalling en een gezond kind. Dit coachingsprogramma duurt 26 weken en is ontwikkeld in samenwerking met de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC.

Screenen en coachen
Slimmer Zwanger is een app op je mobiele telefoon of computer die je via SMS’jes en emails tips, weetjes en suggesties stuurt. Ook helpt het programma je een gezonde leefstijl aan te meten.
Eerst moet je wat vragen invullen over je gewicht, voedingspatroon en leefstijl. Aan de hand van je Body Mass Index (BMI) wordt vervolgens gekeken of je over- of ondergewicht hebt en of je door je voeding of leefstijl risico’s loopt. Vervolgens krijg je een persoonlijke coachingsprogramma. In totaal wordt je binnen 6 weken vijf keer gescreend en het coachingsprogramma past zich dan aan de resultaten aan.

Wat kost het?
Wie verzekerd is bij zorgverzekeraar Achmea en drie uur zorg per dag heeft, krijgt de video’s op Babylance gratis te zien. Niet Achmea verzekerden kunnen credits kopen om de video’s te zien. Slimmer Zwanger wordt ook door de Achmea groep (Zilveren Kruis, Avero, Agis, Interpolis en FBTO) vergoed. Wie bij een andere ziektekostenverzekeraar zit kan voor €29,95 het abonnement van 26 weken kopen.